fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 april 2021 02:00

1885: Karen Blixen ble født i Rungsted nord for København. Hun fikk trykt sin første novelle pseudonymt da hun var i begynnelsen av 20-årene, men var nesten 50 år gammel da hun bokdebuterte med novellesamlingen Syv fantastiske fortellinger i 1934. Blixen hadde først skrevet manuskriptet på engelsk og deretter oversatt det til dansk. Boka ble en verdenssensasjon, og med samlinger som Vintereventyr (1942) og Skjebneanekdoter (1958) kom Karen Blixen til å befeste sitt ry som en av de største historiefortellerne i europeisk litteratur. En pussig parentes i forfatterskapet er grøsserromanen Gjengjeldelsens veier , som Blixen ga ut i 1944 under pseudonymet Pierre Andrézel, men som hun ikke vedkjente seg offentlig før i 1956.

1907: Immigrasjonsmottaket på Ellis Island i New York hadde sin travleste dag gjennom alle tider, da 11.747 nye immigranter ble sluset gjennom portene. Mottaket hadde åpnet dørene i 1892 for å håndtere den stadig voksende strømmen av innvandrere som søkte seg til Amerika. Det antas at omkring 12 millioner immigranter ble ekspedert gjennom stasjonen i løpet av de 62 årene den var operativ. Rekordåret var 1907, da mer enn én million personer forlot stasjonen med nystemplede immigrasjonspapirer i lommene. En søyle utenfor registreringskontoret bar navnet «The Kissing Post», fordi det gjerne var på dette stedet nye immigranter ble hilst velkommen av slektninger og venner. Bare 2 % av søkerne ble avvist, og måtte ta fatt på den tunge reisen hjem igjen over havet. Hovedbygningen på Ellis Island er i dag museum.

1942: Den franske generalen Henri Giraud rømte fra tysk krigsfangenskap for andre gang på to verdenskriger. Giraud tjenestegjorde som kaptein under slaget ved St. Quentin i Frankrike i august 1914. Etter å ha blitt såret under slaget, ble han tatt til fange og plassert i en fangeleir i Belgia. Han rømte fra leiren to måneder senere, visstnok ved å utgi seg som altmuligmann på et sirkus som camperte i nærheten. I 1940 ledet Giraud et rekognoseringstokt ved Wassigny i det nordlige Frankrike da han ble tatt til fange av tyskere på ny. De neste to årene satt han i krigsfangenskap i Königstein festning utenfor Dresden, før han 17. april 1942 firte seg ned festningsmuren med et rep han hadde laget seg av hyssing og lakener. Nyheten om generalens rømning gikk sin seiersgang over hele det okkuperte Frankrike. I 1946 ga Giraud ut memoarboka Mes Evasions – «Mine rømninger».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte