Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 april 2021 02:00
Del på Facebook

1903: Bury Football Club vant den mest knusende finaleseieren i den engelske FA-cupens historie da laget ydmyket Derby County med sifrene 6–0 på Crystal Palace Park i London. Bury ble dermed den andre klubben i historien som vant FA-cupen uten å slippe inn et eneste mål i noen av rundene. Bury FCs senere historie har vært mindre ærefull. Etter nedrykket i 1928 har klubben ikke vært å se i toppdivisjonen, og i 2006 ble Bury den første klubben i historien til å bli kastet ut av FA-cupen for å ha stilt med en uregistrert spiller. I 2019 ble Bury også kastet ut av ligasystemet på grunn av økonomiske problemer. I august 2020 skrev avisen The Manchester Evening News: «Bury FC eksisterer nå bare på papiret. Uten spillere, uten en liga å spille i og uten ansatte, er det ikke annet enn et hult skall igjen av klubben som supporterne en gang elsket.»

1906: San Francisco ble rystet av et voldsomt jordskjelv klokken 05.12 om morgenen. Selve hovedskjelvet varte i mer enn 40 sekunder og la mesteparten av byen i ruiner. Skjelvets episenter lå bare ca. tre kilometer utenfor byen, og styrken i skjelvet er blitt anslått til mellom 7,7 og 8,25 på momentmagnitudeskalaen. Enda mer ødeleggende enn skjelvet var de utallige brannene som brøt ut etter at byens gassledninger var revet over. Tre firedeler av byens drøyt 400.000 innbyggere ble hjemløse i katastrofen og minst 3000 mistet livet. Også de californiske byene San Jose og Santa Rosa ble hardt rammet. Ved siden av skjelvet som ødela Lisboa i 1755 er jordskjelvet i San Francisco trolig det mest omtalte gjennom alle tider. Det er også en av de mest dødbringende naturkatastrofene som har rammet USA.

1946: Folkeforbundet oppløste seg selv, etter at det nyopprettede FN hadde overtatt som internasjonal organisasjon for trygging av fred og utvikling av samarbeid mellom nasjonene. Folkeforbundet ble grunnlagt i 1919 i henhold til et punkt i Versaillestraktaten. En av de tidligste initiativtakerne til forbundet var USAs president Woodrow Wilson, som etter Første verdenskrig ivret sterkt for å opprette en organisasjon som bl.a. kunne sikre staters suverenitet og territoriale grenser. Ironisk nok fikk han aldri den amerikanske kongressen til å ratifisere pakten, og USA ble derfor stående utenfor Folkeforbundet. Norge gikk inn i 1920 etter vedtak i Stortinget. I desember 1939 ble Sovjetunionen ekskludert fra forbundet som følge av angrepet på Finland.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse