Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 april 2021 02:00
Del på Facebook

1877: Nordmannen som er blitt kalt «Båtmotorens Henry Ford», oppfinneren Ole Evinrude, ble født på Toten. Familien hans utvandret til Amerika da Ole var fem år gammel og slo seg ned i Wisconsin. I 1907 konstruerte den selvlærte ingeniøren sin første bensindrevne påhengsmotor, og to år senere stiftet han Evinrude Motor Company i Milwaukee. I løpet av få år utkonkurrerte selskapet alle andre produsenter av utenbordsmotorer. I 1920 revolusjonerte Ole Evinrude småbåtmotoren på ny da han lanserte en lettere modell i aluminium. Varemerket Evinrude eies i dag av det canadiske selskapet Bombardier Recreational Products. Gjøvik kommune har reist et minnesmerke over Ole Evinrude i Hunndalen, der oppfinneren var født.

1987: Den animerte situasjonskomedien «The Simpsons» ble første gang vist i «The Tracey Ullman Show» på TV-kanalen Fox. Ur-episoden het «Good Night», og var bare ett minutt lang. Den viser Marge og Homer Simpsons kamp for å få barna sine i seng om kvelden. Totalt ble det produsert 48 slike minuttepisoder av serien, fordelt på tre sesonger. I 1989 ble formatet utvidet til halvtimes episoder. Fortellingene om familien Simpson og de andre gule innbyggerne i byen Springfield er den lengstlevende animerte TV-serien i historien. I 1999 ble «The Simpsons» utropt til det 20. århundres beste TV-serie av magasinet Time. Året etter fikk Simpson-familien sin egen stjerne på The Hollywood Walk of Fame.

1995: En terrorbombe gikk av utenfor en offentlig kontorbygning i sentrum av Oklahoma City. Den hjemmelagde, svært kraftige bomben var plassert i en leiebil som sto parkert utenfor bygningen. 168 mennesker mistet livet og nærmere 700 ble såret i eksplosjonen. Attentatet skjedde på toårsdagen for FBIs storming av hovedkvarteret til sekten Branch Davidian utenfor Waco i Texas. Timothy McVeigh, den høyreradikale survivalisten og golfkrigsveteranen som var hovedmannen bak attentatet, erklærte at bomben var en hevn for myndighetenes aksjon mot sekten. McVeigh ble dømt til døden og henrettet med giftsprøyte i juni 2001. Oklahoma City-bombingen var den dødeligste terroraksjonen på amerikansk jord inntil 11. september 2001.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse