Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 april 2021 02:00
Del på Facebook

1535: I Storkyrkan i Stockholm henger et maleri som går under navnet Vädersolstavlan, og som skal være det eldste kjente panoramabildet av byen. Maleriet viser det merkelige optiske fenomenet som kunne observeres over Stockholm 20. april 1535. En såkalt bisol (på svensk «vädersol») var synlig på himmelen fra tidlig om morgenen og flere timer utover formiddagen. Fenomenet ble foreviget av maleren Urban Larsson på bestilling fra kirkereformatoren Olaus Petri. Reformasjonens fiender tolket fenomenet som et varsel om Guds straffedom over kong Gustav Vasa for at han hadde tillatt den lutherske kirke å slå rot i Sverige. Det originale bildet er gått tapt, og maleriet som henger i Storkyrkan er en kopi fra 1630-årene.

1889: Adolf Hitler ble født i den østerrikske småbyen Braunau am Inn, like ved grensen til Tyskland. Statusen som førerens fødeby har vært omfattet av vekslende følelser i Braunau am Inn. I 1938 valgte byens fedre å omdøpe en gate og et torg til henholdsvis Adolf Hitler Strasse og Adolf Hitler Platz. Stedene fikk sine gamle navn tilbake i 1945. Senere har byen vært et yndet reisemål for nazi-pilegrimer. I 2011 besluttet bystyret å tilbakekalle et æresborgerskap som muligens kan ha blitt skjenket Hitler i 1933. Vedtaket var å anse som en sikkerhetsforanstaltning, ettersom det ikke finnes dokumentasjon på at utnevnelsen faktisk fant sted. Den østerrikske stat har ekspropriert bygningen der Hitler ble født. En stund var det planer om å rive den, men sommeren 2020 ble det vedtatt at den skulle bygges om til politistasjon.

1999: To elever ved Columbine High School i Colorado drepte 13 mennesker og såret 23 da de åpnet ild i skolebygningen med automatvåpen. 12 av de drepte var elever ved skolen, den 13. en lærer. Etter massakren rettet gjerningsmennene våpnene mot seg selv. I det amerikanske samfunnet ble det reist spørsmål om hva som kunne ha drevet de to tenåringsguttene til å begå den grusomme handlingen, og om tragedien kunne ha vært unngått. Den republikanske senatoren Joseph Lieberman pekte på musikkindustrien, og hevdet at artister som Marilyn Manson hadde bidratt til massakren ved å oppmuntre til voldsromantikk og hat. Filmskaperen Michael Moore mente forklaringen på tragedien måtte søkes i den amerikanske våpenkulturen. Moore tok for seg massakren i dokumentarfilmen «Bowling for Columbine» (2002).

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse