Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 april 2021 02:00
Del på Facebook

1908: Den amerikanske legen og polfareren Frederick Albert Cook nådde Nordpolen som den første i verden – ifølge eget utsagn. Cook skulle ha tatt seg fram til polpunktet sammen med to inuitter. Han kunne imidlertid ikke legge fram beviser for at han hadde nådd målet. I 1909 erklærte en dansk ekspertkommisjon at Cooks påstand var et falsum. Det var for øvrig ikke første gang Cooks ekspedisjoner var omgitt av skepsis. I 1906 hevdet han å ha vært førstemann til å bestige Mount McKinley i Alaska. Fjellknausen som han hadde latt seg avbilde på toppen av, og som han utga for å være USAs høyeste fjell, bærer ennå navnet «Fake Peak». Albert Cook ble fengslet for aksjebedrageri i 1923.

1918: Det tyske flygeresset «Den røde baron» ble skutt ned over Somme i Frankrike. Dermed endte det som trolig er historiens mest berømte kampflygerkarriere. Baronens virkelige navn var Manfred Albrecht von Richthofen. Engelskmennene ga ham tilnavnet på grunn av hans fryktede, rødmalte Fokker-fly. I løpet av sine drøyt to år som kampflyger skal baronen ha skutt ned 80 fiendtlige fly. Da han til sist ble truffet selv, var det ikke av luftvernskyts, men et enkelt prosjektil fra et britisk maskingevær. Til tross for at han var dødelig såret, klarte von Richthofen å foreta en kontrollert landing med flyet. Kort etter utåndet han i flyets cockpit. Den røde Fokker-maskinen hans ble øyeblikkelig revet fra hverandre av suvenirjegere. Bare motoren ble berget, og står i dag utstilt i Imperial War Museum i London.

1934: Spekulasjonene rundt sjøormen i Loch Ness fikk et nytt oppsving da avisen Daily Mail publiserte et fotografi som angivelig viste monsteret i all sin velde. Bildet, som ble kjent verden over under tittelen «kirurgens fotografi» fordi det skulle være tatt av en lege, viste tydelig ormens hode og hals som raget opp over vannflaten. Gjennom mange tiår ble bildet fremholdt av sjøormentusiaster som et tungtveiende bevis for at «Nessie» virkelig eksisterte. I 1993 bekjente den 93 år gamle modellmakeren Christian Spurling at det var han som hadde bygd «sjøormen» på fotografiet. Spurling hadde bl.a. brukt en leketøysubåt av blikk som han lot vesenets hode og hals hvile på. Svindelen beskrives i detalj i boka «Nessie – the Surgeon’s Photograph Exposed».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse