Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 april 2021 02:00
Del på Facebook

1500: Den portugisiske sjøfareren Pedro Álvares Cabral gikk som første europeer i land i Brasil. Cabral og hans menn trodde først de var kommet til en øy. De tok landet i besittelse på vegne av kronen og døpte det til Ilha de Vera Cruz – «Det sanne korsets øy». Cabral var egentlig på vei til India langs den samme ruten som Vasco da Gama hadde fulgt et par år tidligere, men hadde valgt å legge om kursen for å fange mer vind. Portugiserne ankret opp i nærheten av et fjell som de ga navnet Monte Pascoal – «Påskefjellet» – ettersom et var 1. påskedag. Fire dager senere fikk de reist et provisorisk alter der de holdt historiens første kristne messe på brasiliansk jord. Den første permanente portugisiske bosetningen i Brasil ble grunnlagt i 1532.

1724: Filosofen Immanuel Kant ble født i den prøyssiske byen Königsberg, der han skulle komme til å tilbringe hele sitt liv. Kants bidrag til estetisk teori, etikk og erkjennelsesfilosofi har gjort ham til et av de mest ruvende navnene i Vestens filosofihistorie. Den siste presenterte han i verket «Kritikk av den rene fornuft» i 1781, der han introduserte det mye omtalte begrepet «Das Ding an sich» («tingen i seg selv»). Kant innrettet hele sin personlige tilværelse mot tenkningen. For å gardere seg mot distraksjoner sørget han for at dagene hans var preget av rigide rutiner og forløp så begivenhetsløst som mulig. Kants liv anses derfor ikke som noe skattkammer for biografer. Filosofens siste ord før han utåndet etter lengre tids sykdom i 1804, 79 år gammel, skal ha vært: «Es ist gut.»

1977: En produksjonsbrønn ved plattformen Bravo på Ekofiskfeltet begynte å blåse ut olje under reparasjonsarbeider. Det ble opptakten til den største ukontrollerte oljeutblåsningen som har inntruffet i Nordsjøen. Årsaken skal ha vært at den aktuelle brønnen ikke var blitt skikkelig trykkstabilisert («drept») med boreslam. De amerikanske brønndreperne Neil «Red» Adair og Asger «Boots» Hansen ble fløyet inn for å stanse utblåsningen. Etter nesten åtte intense døgn, da hele Norges oppmerksomhet var rettet mot dramaet i Nordsjøen, klarte brønndreperne å stenge brønnen. «Red» Adair var fra før av en internasjonalt kjent skikkelse. Spillefilmen «Hellfighters» fra 1968 var basert på hans bragder som brønndreper. Rollen som Adair ble spilt av ingen ringere enn John Wayne.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse