fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 april 2021 02:00

1516: Renhetsloven for brygging av øl ble innført i Bayern. Ifølge loven skulle øl brygges av kun tre ingredienser: malt, humle og vann. Senere ble også gjær tilføyd. Hensikten med loven var opprinnelig ikke å hegne om ølets kvalitet, men å sikre at bakerne hadde tilstrekkelig tilgang på hvete, rug og andre kornsorter som var egnet for brødbaking. I dag anses renhetsloven gjerne som en garantist for at gamle øltradisjoner holdes i hevd. Ironisk nok var en bivirkning av loven at en mengde bryggeritradisjoner basert på andre ingredienser døde ut. I 1857 ble renhetsloven innført i Norge. Den ble opphevet i 1994, etter at Europadomstolen fant at den var i strid med EUs vedtekter. Mange norske bryggerier setter likevel sin ære i å holde fast ved de klassiske ingrediensene og brygger fortsatt ølet i overensstemmelse med den bayerske loven fra 1516.

1616: William Shakespeare døde på det som trolig var hans 52-årsdag, og på samme dato som Spanias store dikter Cervantes. Det er ikke kjent hva Shakespeare døde av. En samtidig, men noe usikker kilde oppgir at han få dager i forveien hadde «drukket for hardt» sammen med forfatterkollegene Ben Jonson og Michael Drayton. Dødsårsaken skulle være en febersykdom som dikteren hadde pådratt seg under kalaset. Han ble gravlagt to dager senere i Holy Trinity Church i Stratford-upon-Avon, hvor han også var døpt. Gravskriften inneholder en uttrykkelig advarsel mot å flytte hans jordiske levninger: «Blessed be the man that spares these stones, and cursed be he that moves my bones.» Da graven ble restaurert i 2008, var man derfor nøye med ikke å komme borti beinrestene.

1965: Programleder Vidar Lønn-Arnesen ønsket velkommen til den aller første utgaven av musikkprogrammet «Ti i skuddet». NRK radios nye ungdomssatsing gikk først annenhver uke, men ble etter hvert sendt ukentlig. Konseptet gikk ut på at en jury på 200 ungdommer stemte fram ukens største hit ved hjelp av mentometerknapper. Programmet skulle komme til å leve helt til 2007, riktig nok med en pause fra 1970 til ‘81, før det ble tatt av plakaten for godt på grunn av sviktende lyttertall. Den aller første «Ti i skuddet»-låten låten som tonet ut over eteren var «See You Later, Alligator» med Millie Small. Vinnerlåten i jomfrusendingen 23. april 1965 ble «King of the Road» med Roger Miller.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte