Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 april 2021 02:00
Del på Facebook

1940: Josef Terboven ble innsatt av Hitler som øverste sivile myndighet i det okkuperte Norge. Han fikk tittelen rikskommissær. Terboven var blitt tildelt Jernkorset av begge klasser for sin innsats under 1. verdenskrig. I det sivile liv var han bankmann, men ble arbeidsløs under nedgangstiden i 1920-årene. I 1923 meldte han seg inn i nazipartiet, der han kom til å gjøre lynkarriere. Medarbeidere har beskrevet Terboven som en intelligent og energisk mann som levde etter mottoet «Immer im Dienst» – alltid i tjeneste. Hans favorittsyssel var seiling. Det fortelles at han kunne drikke akevitt hele natten uten at det syntes på ham og deretter gå rett på kontoret. I Norge huskes Terboven som en nådeløs og brutal utsending fra Det tredje rike. Han sprengte seg i en bunker på Skaugum 8. mai 1945, en halv time før den tyske kapitulasjonen trådte i kraft.

1967: Den sovjetiske kosmonauten Vladimir Komarov ble det første mennesket som omkom under en romferd. Komarov var på vei tilbake til jordkloden etter 26 timer i rommet, da fallskjermene på «Sojuz 1» sviktet og kapselen styrtet i provinsen Orenburg. Astronauter fra det amerikanske romprogrammet søkte om tillatelse til å delta i Komarovs begravelse i Moskva to dager senere, men sovjetiske myndigheter avslo søknaden. Komarov hørte til den første generasjonen kosmonauter som ble plukket ut i 1960. Gjennom sine ferder med «Sojuz 1» ble han førstemann i historien til å besøke verdensrommet mer enn én gang. Komarov ble tildelt Lenin-ordenen posthumt og utnevnt til Helt av Sovjetunionen. En byste av ham ble reist på stedet der han styrtet.

1975: 1970-årenes venstreekstreme terrorbølge nådde Sverige da seks medlemmer av Rote Armee Fraktion (RAF) okkuperte den vesttyske ambassaden i Stockholm. Terroristene tok ambassadepersonalet som gisler og krevde at 26 medlemmer av deres egen organisasjon, blant dem Andreas Baader og Ulrike Meinhof, skulle frigis fra tyske fengsler. Da den vesttyske regjeringen nektet å etterkomme kravene, skjøt terroristene to av gislene. Okkupasjonen tok en uventet vending klokken 23.47 om kvelden, da det lød en kraftig eksplosjon inne fra bygningen. Kort etter kom både terrorister og gisler kom stormende ut. Det antas at RAF-medlemmene hadde utløst en medbrakt bombe ved et uhell. To av terroristene døde av skadene de ble påført da bomben gikk av. De øvrige fire ble dømt til livstidsstraffer i Vest-Tyskland.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse