Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1611: Kong James’ bibel utkom første gang i London. Verket var et resultat av sju års arbeid og skulle bli stående som anglikansk standardbibel helt fram til 1900-tallet. Kong James-oversettelsens stil og bildespråk kom også til å prege engelskspråklig litteratur gjennom århundrer. Bibelen var trykket av hoffboktrykker Robert Barker, som i 1631 falt i dyp unåde etter å ha publisert den såkalte «Synderens bibel», også kjent som «Den onde bibel». I denne bibelutgaven var ordet «not» utelatt fra formuleringen «Thou shalt not commit adultery» i det sjette bud, slik at budet i stedet ble en oppfordring til hor. Som straff for denne blunderen ble Barker ilagt en kolossal bot og fratatt lisensen som boktrykker. På ordre fra kongen ble hele opplaget tilbakekalt og brent, og ifølge tradisjonen overlevde kun 11 kopier av «Synderens bibel».

1624: Kongsberg Sølvverk ble etablert. Sagnet forteller at to gjeterbarn hadde oppdaget en sølvåre i 1623, da de så en okse som stanget hornene mot en bergvegg og avdekket noe blankt og skinnende. Samme høst ga Kong Christian IV ordre om at det skulle åpnes gruvedrift på stedet. Driften i sølvgruvene pågikk med enkelte avbrudd gjennom mer enn 300 år, inntil den ble nedlagt i 1958. Byen Kongsberg ble grunnlagt som en direkte følge av sølvfunnene. I 2003 ble sølvverket fredet som kulturmiljø. Anlegget omfatter rundt 1000 km med gruveganger og 300 sjakter. Norsk Bergverksmuseum holder i dag til i sølvverkets gamle smeltehytte, som også brukes som konsert- og selskapslokale.

1912: Det norske Pengelotteri ble opprettet ved lov. Aftenposten kunne melde om stor trengsel foran loddutsalget i Oslo da den første trekningen fant sted i 1913, «saa stor, at et par gamle koner var nær ved at besvime». Trekningene var månedlige og vinnernumrene ble annonsert i avisene den 10. i hver måned. I tillegg til vanlige lodd kunne man kjøpe halvlodd, som bare kostet det halve, men som også ga bare halv premie. Ved etableringen av det statlige lotteriet måtte Stortinget gi unntak fra loven som til da hadde forbudt pengespill i riket. Dermed ble Det norske Pengelotteri det første legale pengespillet i Norge i moderne tid, og det eneste fram til opprettelsen av Norsk Tipping i 1948. I 1990-årene sank lotteriets omsetning drastisk på grunn av konkurransen fra andre pengespill. Lotteriet ble avviklet i 1998.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse