Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1821: Dr François Antommarchi mistet sin eneste pasient da Napoléon Bonaparte døde på St. Helena etter lang tids sykeleie. Korsikaneren var blitt kalt til den ensomme øya i desember 1818, da han fikk jobben som Napoleons personlige lege. I boka «Dr. F. Antommarchis memoarer, eller Napoleons siste øyeblikk» (utgitt 1825), konkluderte legen med at Napoleon døde av kreft i magesekken. Dr. Antommarchi var trolig mester for den berømte gipsavstøpningen som ble laget av den døde erobrerens ansikt. Straks etter dødsfallet hadde det oppstått strid om hvorvidt dødsmasken skulle tilvirkes av franske eller britiske leger, og den døde ble liggende nesten to døgn i intens hete før avstøpningen ble tatt. Masken skal derfor gi et lite treffende bilde av hvordan Napoleon så ut i levende live.

1940: Hegra Festning i Stjørdal overga seg, som den siste av de norske enhetene som kjempet mot den tyske invasjonshæren i Sør-Norge. En styrke på drøyt 250 mann og én kvinne hadde da holdt ut i 25 døgn på festningen. Den ene kvinnen var 26 år gamle Anne Margrethe Bang (senere Strømsheim), som hadde meldt seg til motstandskampen straks etter invasjonen og sluttet seg til de frivillige mannskapene på Hegra. Under kampene gjorde hun tjeneste som sanitetsarbeider. Etter krigen ble hun belønnet med flere krigsmedaljer og Kongens fortjenstmedalje i gull. Bang har gått inn i den norske krigshistorien under tilnavnet «Lotten fra Hegra».

1981: IRA-aktivisten Bobby Sands døde i Maze fengsel i Nord-Irland etter 66 døgns sultestreik. Sands fikk sin andre dom for våpenbesittelse i 1977 og ble dømt til 14 års fengsel. I fengselet ble han valgt til leder for IRA-medlemmene blant de innsatte. Sultestreiken i 1981 var kulminasjonen av en fem års kamp fra IRA-medlemmenes side for å få tilbake statusen som politiske fanger, en status de var blitt fratatt i 1976. Bobby Sands gikk til sultestreik 1. mars. Flere fanger sluttet seg til streiken i ukene som fulgte. Til sammen ni fanger døde under streiken, etter å ha sultet seg fra 46 til 73 døgn. Aksjonen vakte stor oppmerksomhet i vestlige mediene. Den britiske regjeringens ubøyelige linje overfor de streikende førte til masseinnmeldelser i IRA, og spenningen i Nord-Irland økte drastisk.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse