fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 mai 2021 02:00

1487: «Malleus Maleficarum», også kjent som «Heksehammeren», kom ut i Köln. Boka var skrevet av dominikanermunken og inkvisitoren Heinrich Kramer og var en håndbok i bekjempelse av hekseri og trolldom. Forfatteren ga grundige beskrivelser av hekseriets vesen, trakk opp juridiske retningslinjer for hekseprosesser og ga veiledning om arrestasjon og forhør av hekser. Særlig den siste delen er beryktet på grunn av sine utpenslinger av torturmetoder. Forfatterens utilslørte kvinnefiendtlighet kommer blant annet til uttrykk i en mengde psevdovitenskapelige grunnsetninger. En av dem lyder: «Alt hekseri kommer fra kjødets lyst, som er umettelig hos kvinner.» 33 år etter utgivelsen hadde «Malleus Maleficarum» kommet i 20 opplag.

1864: «De treffer ikke en elefant på denne avstanden.» Ordene sikret general John Sedgwick en plass på all verdens lister over «famous last words». Han falt død om sekunder etter at han hadde ytret dem, truffet av en geværkule under øyet. Sedgwick var den høyest rangerte nordstatsoffiseren som falt under den amerikanske borgerkrigen. Han var enormt populær blant de menige, som ga ham klengenavnet «Onkel John». Den fatale dagen var generalen i ferd med å dirigere troppene sine i stilling i Spotsylvania County i Virginia. Fra sørstatshærens stillinger en snau kilometer unna lød spredte geværskudd. Sedgewick spankulerte usjenert fram og tilbake i åpent terreng mens han skjelte ut soldatene sine for at de hadde søkt dekning. Det drepende skuddet antas å ha kommet fra rundt 800 meters hold. General Ulysses S. Grant uttalte at tapet av Sedgwick var verre enn å miste en hel divisjon soldater.

1958: Alfred Hitchcocks psykologiske thriller «Vertigo» hadde premiere i San Francisco. Filmen regnes av mange som en av grøsserkongens aller fineste, og i en kåring i 2012 utropte det britiske filmmagasinet Sight & Sound «Vertigo» til den beste filmen gjennom alle tider. «Vertigo» handler om en eks-politimann med høydeskrekk (James Stewart) som blir leid inn av en gammel collegekamerat for å holde øye med dennes kone (Kim Novak). I tråd med god Hollywood-dramaturgi må den høyderedde helten overvinne sin dypeste frykt i løpet av historien. I et intervju med filmskaperen François Truffaut i 1962 uttalte Hitchcock at han angret på valget av James Stewart til hovedrollen. Stewart var 50 år og sterkt grånet da han spilte inn filmen, og Hitchcock erkjente at han ikke var en ideell romantisk partner for den 25 år yngre Kim Novak.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte