Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1926: Luftskipet «Norge» passerte over Nordpolen klokken 02.20. Skipet ble ført av Roald Amundsen, den amerikanske oppdageren Lincoln Ellsworth og den italienske luftskipskonstruktøren Umberto Nobile. Ved polpunktet ble et norsk, et amerikansk og et italiensk flagg sluppet ned på isen. Siden fortsatte det 106 meter lange skipet over Arktis til Teller i Alaska. Med dette ble «Norge» ikke bare det første luftfartøyet som passerte Nordpolen, men også det første til å ta seg fra Europa til Amerika over Arktis. Flygingen fra Spitsbergen til Alaska tok tre døgn. Blant de 16 mennene om bord i luftskipet var sydpolfareren Oscar Wisting, som sammen med Roald Amundsen ble førstemann i verden til å nå begge polpunktene.

1937: Kong George VI ble kronet i Westminster Abbey. Datoen var opprinnelig satt av til kroningen av Georges’ eldre bror Edward, som hadde abdisert i desember året før. Kroningen av George VI var den første i historien som ble direkteoverført i radio. Kameraer var ikke tillatt innenfor katedralens dører, men BBC hadde plassert 28 mikrofoner rundt om i kirkerommet for å formidle inntrykkene fra den to og en halv time lange seremonien til alle hjørner av det britiske imperiet. Sendingen var ikke ledsaget av kommentarer. Under de helligste delene av seremonien ble mikrofonene skrudd av, og lytterne fikk i stedet høre dempet korsang fra den nærliggende St. Margaret-kirken.

1949: Sovjetunionen opphevet sin nesten elleve måneder lange blokade av Vest-Berlin. Blokaden var blitt iverksatt 24. juni 1948, etter at forholdet mellom Sovjetunionen og de vestlige okkupasjonsmaktene i Berlin hadde tilspisset seg. Den direkte foranledningen til blokaden var at vestmaktene hadde innført en ny valuta, Deutchmark, i den vestlige sonen. Stalin svarte med å blokkere alle veier, jernbaner og kanaler inn til Vest-Berlin. Luftrommet var imidlertid ikke avsperret, og ved hjelp av en luftbro kunne de vestlige allierte forsyne byen med mat, medisiner og brennstoff. Mens operasjonen var på sitt mest intense, skal minst ett fly ha landet i byen hvert minutt. Berlin-blokaden huskes som en av de store krisene under den tidlige fasen av den kalde krigen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse