Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1866: Fem-centmyntene av kobber og nikkel, populært kalt «nickels», ble satt i produksjon i USA. Noe av bakgrunnen var en bisarr skandale utløst av direktøren for etaten som trykket sedler. Den gamle fem-centmynten av sølv var blitt erstattet av sedler i 1861, men da en ny seddel skulle utstedes i 1865, var direktør Spencer M. Clark i beit for ideer til motiv på seddelen. Clark valgte til slutt et portrett av en mann med stort, velpleid helskjegg til seddelens forside. Mannen var Clark selv. Direktørens motivvalg falt ikke i smak hos Kongressen, som først fikk se resultatet da seddelen var trykket i svære mengder og satt i omløp. Forsamlingen vedtok i all hast at Clark-seddelen skulle trekkes tilbake og erstattes av en mynt av uedelt metall. Ifølge Wikipedia førte Clarks sololøp til et forbud mot avbildning av levende personer på amerikanske mynter og pengesedler.

1929: Historiens første Oscar-priser ble delt ut på Hollywood Roosevelt Hotel i Los Angeles. Prisen var oppfunnet av MGM-boss Louis B. Mayer, ifølge hans eget utsagn for å gjøre skuespillere og andre filmfolk mer samarbeidsvillige: «Jeg innså at de ville jobbe seg i hjel for å gi meg det jeg ville ha, hvis det bare kunne skaffe dem pokaler og priser,» forklarte Mayer senere. Douglas Fairbanks var vert for seremonien, som var del av en større bankett og varte i bare femten minutter. Den skilte seg fra alle senere Oscar-utdelinger ved at vinnerne var annonsert tre måneder i forveien. Den tyske karakterskuespilleren Emil Jannings ble førstemann i verden til å motta en Oscar. Jannings ble kåret til beste mannlige skuespiller. Janet Gaynor fikk prisen som beste kvinnelige skuespiller, mens det romantiske krigsdramaet «Wings» ble utropt til beste film.

2009: Alexander Rybak vant Eurovision Song Contest i Moskva med sangen «Fairytale». Nordmannen sanket til sammen 387 poeng, den høyeste poengsummen i konkurransens historie til da. 169 poeng skilte Norge fra Island på annenplass. Rybaks melodi ble belønnet med full pott (12 poeng) fra 16 av de 41 stemmegivende landene. Ni land ga nest beste poengsum (ti poeng) og ti land ga åtte poeng. Samtlige land ga poeng til det norske bidraget. Dårligst likt var «Fairytale» blant bulgarerne, som belønnet sangen med fattige to poeng og ga full pott til Hellas. Også tyrkere og tsjekkere kunne styre sin begeistring, og avspiste det norske bidraget med tre poeng.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse