Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1927: Den verste skolemassakren i amerikansk historie fant sted i den lille byen Bath i Michigan. 38 barn og 6 voksne ble drept da den lokale skolens vaktmester og kasserer, 55-årige Andrew Kehoe, utløste en dynamitteksplosjon i skolebygningen. Tidligere samme dag hadde Kehoe slått i hjel sin egen kone og sprengt gården sin med dynamitt. Kort etter terrorhandlingen sprengte gjerningsmannen også seg selv. Den direkte foranledningen for handlingene skal ha vært at Kehoe, som vitner fra lokalmiljøet beskrev som en stivsinnet, retthaversk og hatefull person, følte seg forbigått ved en stillingsutnevnelse. Ved ruinene av Kehoes gård fant politiet et skilt som var festet til et gjerde, med påskriften: «Criminals are made, not born.»

1965: Den israelske spionen Eli Cohen ble henrettet i Damaskus. Cohen ble rekruttert av Mossad i 1961 og fikk i oppdrag å infiltrere den syriske regjeringen. Han ankom Damaskus året etter under falsk identitet som syrisk forretningsmann, og begynte arbeidet med å vinne tillit blant politiske og militære størrelser i Syria. Cohen drev det så langt at han på et tidspunkt var rådgiver for den syriske forsvarsministeren, og kunne rapportere hjem om Syrias innerste militære hemmeligheter. I januar 1965 klarte den syriske etterretningstjenesten, med hjelp fra KGB, å spore en hemmelig radiosender i Cohens leilighet. Affæren var en stor ydmykelse for syrerne. Spionen ble hengt i full offentlighet på Marjehplassen i sentrum av Damaskus. Cohens historie ble dramatisert i Netflix-serien «The Spy» (2019), med Sacha Baron Cohen i rollen som spionen.

1980: Vokalisten i det britiske bandet Joy Division, Ian Curtis, tok sitt eget liv i Stretford. Curtis skal ha møtt bandkollegene Bernhard Sumner og Peter Hook første gang under en Sex Pistols-konsert i 1976. Sammen med trommeslager Stephen Morris dannet de bandet som senere skulle bli utropt til et av Storbritannias viktigste i postpunk-perioden. Curtis hadde gjennom mange år vært plaget av depresjoner, noe også bandets tekster bar preg av. 23-åringen gjorde sin siste liveopptreden 2. mai 1980 ved Birmingham University. Curtis fikk dermed aldri oppleve at bandets andre album, «Closer», ble kåret til «Årets plate» av musikkavisen NME og nådde 6. plass på det britiske platebarometeret. Etter Curtis’ død dannet de andre bandmedlemmene New Order.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse