Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1865: Et tog med forfatteren Charles Dickens om bord sporet av ved landsbyen Staplehurst i Kent. Ti mennesker mistet livet og 40 ble skadd i ulykken, som inntraff da toget kjørte ut på en bro der skinnene var fjernet i forbindelse vedlikeholdsarbeider. Dickens selv kom uskadd fra ulykken og hjalp til med å stelle de døende og skadde passasjerene, bl.a. ved å by dem brandy fra sin medbrakte lommelerke. Forfatteren skal også ha båret vann til de trengende i flosshatten sin. Opplevelsen førte til at Dickens fikk skrekk for jernbaner for resten av levetiden. Med seg på toget hadde han deler av manuskriptet til «Our Mutual Friend», som skulle bli hans siste fullførte roman. Dickens døde 9. juni 1870, på dagen fem år etter Staplehurst-ulykken.

1972: Elvis Presley holdt den første av fire utsolgte konserter under en maratonhelg i New Yorks Madison Square Garden. Konsertene var Elvis’ første (og siste) i New York, og ble ansett som en gigantisk happening. Begivenheten omfattet ett ettermiddagsshow og tre kveldsshow. Konserten lørdag kveld (10. juni) ble utgitt på plate bare en uke senere som livealbumet «Elvis: As Recorded at Madison Square Garden». Blant de mange kjente musikerne som skal ha vært til stede i salen var Bob Dylan, Paul Simon, Art Garfunkel, Bruce Springsteen, David Bowie og flere medlemmer av Led Zeppelin. En av dem som måtte nøye seg med å være på utsiden, var drosjesjåføren Paul Stanley. Ved synet av det kokende folkehavet svor den unge drosjesjåføren på at han en gang skulle fylle den samme konsertsalen. Stanley nådde målet med sitt band Kiss i februar 1977.

1978: «Denne lov skal fremme likestilling mellom kjønnene og tar særlig sikte på å bedre kvinnens stilling. Kvinner og menn skal gis like muligheter til utdanning, arbeid og kulturell og faglig utvikling.» Slik lyder innledningen til Likestillingsloven, som ble vedtatt av Stortinget 9. juni 1978. Lovens hovedbestemmelse er paragraf 3, der det slås fast at forskjellsbehandling av kvinner og menn ikke er tillatt. Loven var et resultat av mer enn hundre års rettighetskamp i Norge. I 1854 fikk norske kvinner arverett på lik linje med menn. Ugifte kvinner ble gjort myndige i 1864, og gifte kvinner i 1888. Fra 1870 fikk kvinner rett til å arbeide som lærere i skolen. I 1910 fikk kvinner stemmerett ved kommunevalg. I 1913 ble det vedtatt at kvinner skulle ha alminnelig stemmerett på samme vilkår som menn. Likestillingsloven tredde i kraft 15. mars 1979.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse