Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1899: Det såkalte Kristianiakrakket ble utløst da finansmannen Chr. Christophersen gikk konkurs. Christophersen var en av landets mest velansette forretningsmenn, men måtte til sist gå til skifteretten etter å ha pådratt seg en gjeld på 14 millioner kroner, en sum som tilsvarte 20 % av statens årlige utgifter. Krakket som fulgte, førte ifølge Store norske leksikon til at Norges Bank for første gang i historien måtte tre støttende til med å tilføre likviditet til kriserammede banker. Kristianiakrakket satte strek for en låne- og spekulasjonsboom som hadde pågått i den norske hovedstaden siden midten av 1890-årene. Den hemningsløse «jappefesten» satte så sterkt preg på Kristiania at maleren Christian Krohg, etter et opphold i utlandet, uttalte at byen ikke var til å kjenne igjen. «Min dagligstue er blitt en huskestue,» klaget maleren.

1955: Den mest dødbringende ulykken i motorsportens historie inntraff i Le Mans i Frankrike. Under det årlige 24-timersløpet på racerbanen Circuit de la Sarthe mistet den franske føreren Pierre Levegh kontrollen over sin Mercedes-Benz, og bilen ble kastet rundt. Bilens panser, motor og frontaksling pløyde i stor hastighet inn i den tettpakkede mengden på hovedtribunen. Kort etter eksploderte bilens drivstofftank, så fresende glør og metallsplinter haglet over publikum. Foruten bilføreren selv mistet 83 tilskuere livet i ulykken, og ytterligere 120 ble skadd. Etter katastrofen i Le Mans besluttet Mercedes-Benz å trekke seg fra all motorsport fra utgangen av 1955-sesongen. Fabrikken holdt seg borte fra sporten fram til 1987.

1963: Den vietnamesiske buddhistmunken Thích Quang Duc brente seg selv til døde i protest mot president Ngô Dinh Diêms undertrykkelse av buddhister. Aksjonen fant sted ved høylys dag på et travelt gatehjørne i Saigon. Den amerikanske fotografen Malcolm Browne ble belønnet med Pulitzerprisen for sitt bilde av den brennende munken, som straks ble spredt over hele verden. President John F. Kennedy uttalte at «intet nyhetsbilde har vakt så sterke følelser verden over som dette.» Bildet skal ha vært medvirkende til at Kennedy-administrasjonen svekket sin støtte til det sørvietnamesiske regimet, og krevde at president Ngô Dinh Diêm skulle erstattes. I 2010 ble det reist et monument på åstedet for hendelsen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse