fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 juni 2021 02:00

1888: Forfatteren Fernando Pessoa ble født i Lisboa. Til tross for at han bare publiserte én diktsamling i sin levetid, regner portugiserne Pessoa blant sine aller største diktere. Etter hans død i 1935 ble det funnet en Amerika-koffert hjemme hos ham som rommet 27.000 notater og fragmenter, nedskriblet på alt fra togbilletter til servietter. Blant notatene var en samling prosastykker som senere ble satt sammen til «Uroens bok» og utgitt i 1982. Boken ble oversatt til norsk i 1997 og var blant de 100 titlene som fikk en plass i De norske bokklubbenes «verdensbibliotek» fem år senere. Pessoas eksentriske og kaotiske livsverk er blitt sammenlignet med forfatterskapene til Franz Kafka og Robert Musil.

1944: Tysk artilleri avfyrte den første V1-raketten mot London. Den selvstyrte, flygende bomben var en forløper for moderne kryssermissiler, og V-en i navnet sto for «Vergeltungswaffe» (gjengjeldelsesvåpen). Fra juni til oktober 1944 avfyrte tyskerne nærmere 10.000 av dem mot London og det sørvestlige England. Mange ble stanset av sperreballonger og antiluftskyts, men de som nådde målet, kunne gjøre enorm skade. Parallelt med V-1 utviklet tysk våpenindustri også den langt mer avanserte V-2, et ballistisk missil som det ble avfyrt rundt 3000 av mot allierte mål. V-2 har fått ord på seg som et forbilde for nesten all senere raketteknologi, inkludert den som brakte mennesker til månen i 1969.

1966: «You have the right to remain silent.» Slik begynner det amerikanske politiets faste formular ved arrestasjoner, kjent fra en endeløs rekke filmer og TV-serier, den såkalte Miranda-erklæringen. Formularet har fått navn etter Ernesto Miranda, som i mars 1963 ble mistenkt og pågrepet for å ha voldtatt en 17 år gammel jente. Etter to timers politiavhør avga Miranda en skriftlig tilståelse av forbrytelsen. Under rettssaken anførte Mirandas advokat at siktede ikke var informert om sine juridiske rettigheter da han avla tilståelsen, og at denne derfor var å anse som ugyldig. Miranda fikk medhold av amerikansk høyesterett, som 13. juni 1966 slo fast at politiet plikter å gjøre arrestanter kjent med deres rettigheter før de kan avhøres. Dommen førte til at amerikansk politi innførte opplesning av Miranda-erklæringen som rutine ved arrestasjoner.

(©NTB)

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte