Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1816: Stortinget opprettet Norges Bank. Ved etableringen var banken organisert som et aksjeselskap, men da det viste seg å gå trått med rekrutteringen av frivillige aksjonærer, ble det bestemt at bankens grunnfond på mellom to og tre millioner spesidaler sølvverdi skulle reises ved tvungent bidrag. Inndrivelsen ble effektuert gjennom den såkalte sølvskatten, som ble utlignet på landets formuer og var en medvirkende årsak til at mange bønder på Østlandet samlet seg til rasende protestmarsjer høsten 1818. Norges Bank hadde opprinnelig hovedkontor i Trondheim og filialer i Bergen, Kristiansand og Christiania. I 1896 ble det vedtatt at banken skulle ha sete i hovedstaden. Den nye bygningen på Bankplassen ble tatt i bruk i 1906, og kom til å være hjem for landets sentralbank gjennom 80 år.

1864: Den tyske psykiateren og nevrologen Alois Alzheimer ble født i Bayern. Hans navn er for alltid knyttet til sykdommen han observerte første gang i 1901, mens han arbeidet ved en psykiatrisk institusjon i Frankfurt. Alzheimer fattet interesse for en 51 år gammel kvinnelig pasient ved navn Auguste Deter som led av hukommelsessvikt og afasi. I et klart øyeblikk skal hun ha sagt til dr. Alzheimer: «Ich hab mich verloren» («Jeg har mistet meg selv»). Etter kvinnens død i 1906 undersøkte Alzheimer hjernen hennes. Her konstaterte han bl.a. forekomster av senile plakk og nevrofibrillære floker, symptomer som senere skulle bli akseptert som viktige kjennetegn på Alzheimers sykdom. Ifølge Wikipedia holdt Alzheimer sin første forelesning om sykdommen i 1906.

1947: En kvegfarmer i New Mexico i USA kom over en mystisk haug med vrakgods på eiendommen sin. Funnet ble opptakten til det som trolig er den mest omtalte UFO-affæren gjennom alle tider. En seiglivet teori har gått ut på at vrakgodset i virkeligheten var et romskip med et omkommet romvesen, men at amerikanske myndigheter holdt sannheten om funnet skjult. I 1994 publiserte U.S. Air Force en rapport der UFO-en i Roswell ble identifisert som en spionballong av typen Mogul, et hemmelig utviklingsprosjekt som flyvåpenet innledet i 1947, men skrinla etter kort tid. UFO-entusiaster og konspirasjonsteoretikere har imidlertid aldri slått seg til ro med flyvåpenets forklaring. Så sent som i juni 2020 antydet daværende president Donald Trump at han satt inne med «veldig interessant» informasjon om funnet i Roswell.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse