Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1969: Klokken 3.54 om morgenen (norsk tid) ble astronauten Neil Armstrong det første mennesket til å sette sin fot på månen. Bragden skulle føre til at Armstrong for resten av livet var gjenstand for enorm persondyrkelse. Fra 1994 sa han nei til alle autografjegere, angivelig i protest mot de store pengesummene autografene ble solgt for. I 2005 havnet han i en konflikt med sin frisør gjennom 20 år, etter at denne hadde solgt noe av astronautens avklipte hår til en samler for 3000 dollar. Armstrong forlangte å få håravklippet tilbake, eller at frisøren skulle donere salgssummen til en veldedig organisasjon. Frisøren valgte det siste. Neil Armstrong døde i august 2012, 82 år gammel. I minneordet over astronauten omtalte Barack Obama ham som «en av de største amerikanske heltene – ikke bare i vår tid, men gjennom alle tider.»

1983: Temperaturen -89,6 °C ble målt ved den sovjetiske stasjonen Vostok i Vest-Antarktis. Ifølge Norsk Polarinstitutt er det den laveste temperaturen som noensinne er målt på jorden. Antarktis er klodens kaldeste kontinent, og nesten 99 % av det er dekket av en iskappe med en gjennomsnittshøyde over havet på om lag 2500 meter. Den generelt lave temperaturen skyldes blant annet lav solinnstråling om vinteren, isens reflektering av strålene, kjøleeffekten av langbølgestråling fra kontinentet og høyden over havet. Gjennomsnittstemperaturen varierer fra rundt 60 minusgrader i de høytliggende områdene (-70 om vinteren og -40 om sommeren) til ca. 10 minusgrader i kystområdene (-25 om vinteren og -2 om sommeren).

2007: J.K. Rowling lanserte den sjuende og siste boka i serien om Harry Potter. «Harry Potter og dødstalismanene» solgte i 15 millioner eksemplarer bare i løpet av det første døgnet. Fantasy-romanene om den foreldreløse trollmannslærlingen er historiens mestselgende bokserie. Rowling skal ha fått ideen til Potter-figuren mens hun satt på et forsinket tog mellom Manchester og London. Manuskriptet til det første bindet, «Harry Potter og De vises stein», ble refusert av tolv forleggere før det endelig ble antatt av forlagshuset Bloomsbury. Boka kom ut i juni 1997 i et førsteopplag på 500 eksemplarer. Sju år senere opplyste finanstidsskriftet Forbes at Rowlings inntekter fra serien hadde passert en milliard dollar.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse