fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 juli 2021 02:00

1933: Amerikaneren Wiley Post gikk inn for landing på flyplassen Floyd Bennett Field utenfor New York, som den første i verden til å fly alene rundt jordkloden. Han ble mottatt av 50.000 jublende tilskuere. 7 dager, 18 timer og 49 minutter tidligere hadde Post tatt av fra den samme flyplassen i enmotorsflyet «Winnie Mae». Post hadde også fløyet rundt kloden i 1931, men da sammen med en navigatør. Wiley Post mistet livet i 1935 da flyet hans havarerte under takeoff i nærheten av Point Barrow i Alaska. Med seg i flyet hadde han filmskuespilleren, forfatteren og humoristen Will Rogers, blant annet kjent for sine populære spalter i mange amerikanske aviser. Både Post og Rogers ble drept på stedet.

1934: Forbryteren John Herbert Dillinger ble skutt og drept av FBI. Dillinger hadde tilnavnet «Samfunnsfiende nr. 1» og fikk sin første lange fengselsstraff som 22-åring. Da han slapp ut etter soningen, samlet han en bande som ranet banker og plyndret våpenlagre. Pressen gjorde Dillinger til forbryterkjendis gjennom reportasjer om hans fargerike personlighet og vågale handlinger. Det ble utlovet en belønning på 10.000 dollar for Dillingers hode, eller 5000 til den som kunne gi informasjon som førte til pågripelse. Etter en av de største politijaktene i USAs historie, som pågikk i flere måneder, ble Dillinger skutt da han kom ut fra et kinolokale i Chicago. Dillingers liv er blitt dramatisert for filmlerretet en rekke ganger, første gang i 1945.

2011: Åtte mennesker mistet livet da en terrorbombe gikk av utenfor regjeringskvartalet i Oslo sentrum klokken 15.25. Ifølge tiltalebeslutningen mot terroristen kom ytterligere 200 mennesker fysisk til skade som følge av eksplosjonen. Påtalemyndigheten anslo videre at ca. 350 personer hadde befunnet seg i akutt livsfare da den hjemmelagde bomben detonerte. 75 av disse personene befant seg i umiddelbar nærhet av eksplosjonsstedet, de resterende 250 i bygningene omkring. Én time og 52 minutter etter bombeeksplosjonen gikk terroristen i land ved AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden, der han skjøt og drepte 69 mennesker. Rapporten som 22. juli-kommisjonen avla i august 2013, konkluderte bl.a. med at angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret og at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya hadde sviktet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte