Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
26 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1791: Franz Xaver Wofgang Mozart, også kjent som Wolfgang Amadeus Mozart jr., ble født i Wien. Franz var det yngste av Constanze og Wolfgang Amadeus Mozarts seks barn, og ble farløs da han var fem måneder gammel. Som faren slo han inn på en karriere som komponist og musiker. Han debuterte som konsertpianist i fødebyen da han var 13 år gammel. Franz Mozarts skjebne er et vitnesbyrd om hvilken fryktelige bør et berømt navn kan være. Han kom til å tilbringe hele sitt liv i skyggen av faren, og i frykt for at alt han skrev skulle bli sammenlignet med farens verker. Totalt etterlot han seg 30 komposisjoner. Fra 30-årsalderen livnærte han seg for det meste som musikklærer. På gravsteinen hans sto det (fritt oversatt): «Måtte hans fars navn være hans gravskrift, for hans aktelse for denne mann var kjernen i hans liv.»

1849: Kong Oscar I innviet Det kongelige slott i Christiania. Forslaget om å oppføre en egen kongebolig hadde først kommet opp i Stortinget i 1821, men det avgjørende initiativet kom fra kong Karl Johan i en stortingsproposisjon året etter. Til tross for landets anstrengte økonomi ble det bevilget 150.000 spesidaler til å bygge Slottet. Oppdraget med å tegne bygningen gikk til den danskfødte arkitekten Hans Ditlev Franciscus Linstow. Grunnmuren sto ferdig i 1827, men på grunn av en seksårig stans i byggearbeidene ble ikke taket lagt på før i 1836. Interiørene ble fullført på 1840-tallet etter Linstows tegninger, inspirert av hans reiser i Danmark og Tyskland. Brynjulf Bergsliens rytterstatue av kong Karl Johan på Slottsplassen kom på plass i 1875.

1953: Rundt 160 væpnede revolusjonære angrep militærbasen Moncada i Santiago på Cuba. Hendelsen markerte begynnelsen på den cubanske revolusjonen. Angrepet, ledet av den unge advokaten Fidel Castro, krevde 27 dødsofre under selve aksjonen (15 soldater, 3 politimenn og 9 opprørere). Ytterligere 52 opprørere var henrettet innen de neste tre dagene var omme. Castro uttalte de berømte ordene «historien vil frikjenne meg» under den påfølgende rettssaken. Han døpte sin revolusjonære bevegelse «26.-julibevegelsen» etter dette første angrepet. I 1959 ble den USA-støttede diktatoren Fulgencio Batista styrtet, og 26.-julibevegelsen slo seg sammen med andre organisasjoner for å danne partiet som senere ble til Det cubanske kommunistpartiet. Fidel Castro ledet ettpartistaten Cuba fra 1959 til 2008.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse