fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 juli 2021 02:00

1943: Ildstormer brøt ut i Hamburg, etter at byen hadde vært under bombardement fra allierte fly i tre døgn. En ildstorm beskrives av Wikipedia som en brann så intens at den utvikler sitt eget vindsystem. Fenomenet er særlig utbredt ved naturkatastrofer som skogbranner og vulkanutbrudd. Ved at stigende varmluft blir erstattet av kald luft som strømmer til langs bakken og gir flammene ny næring, kan brannene komme opp i temperaturer over 2000 grader. I Hamburg skal luften ha blitt så sterkt oppvarmet under bombeangrepene at mennesker smeltet eller selvantente. Det er anslått at 35.000 personer omkom bare i løpet av de to døgnene ildstormene varte, og at mer enn 42.000 mistet livet under bombingene totalt. Over halvparten av bybebyggelsen i Hamburg ble lagt fullstendig i ruiner.

2002: Et flyshow utenfor byen Lviv i det vestlige Ukraina endte i katastrofe. Mer enn 10.000 mennesker var møtt fram på Skniliv-basen for å se oppvisningen i regi av det ukrainske flyvåpenet. Ulykken skjedde da en jagerpilot mistet kontrollen over flyet under en rullemanøver. Flyet traff bakken på et sted som var fritt for tilskuere, men skrenset videre i stor hastighet og braste inn i mengden. 77 mennesker ble drept og 543 skadd i ulykken. Imidlertid overlevde begge pilotene, som hadde rukket å skyte seg ut før flyet styrtet. Granskningskommisjonen konkluderte med at menneskelig svikt hadde vært årsak til ulykken. I 2005 ble piloten og co-piloten dømt til henholdsvis 14 og 8 års fengsel for uaktsomhet. Skniliv-katastrofen var den dødeligste flyshow-ulykken i historien.

2003: Den 100 år gamle komikeren, scenekunstneren og filmskuespilleren Bob Hope døde i California. Gjennom sin 80 år lange karriere ble Hope en institusjon i amerikansk underholdning. Til tross for at han spilte i om lag 70 filmer, ble han aldri nominert til Oscar-pris. Derimot kunne han smykke seg med hele fem honorære Oscar-statuetter, blant annet for sin innsats som underholder for amerikanske soldater under 2. verdenskrig. Han var dessuten vert for Oscar-utdelingen i Hollywood 19 ganger, og er dermed den som har ledet showet flest ganger. Privat var Hope en lidenskapelig golfspiller. Han var også forfatter av 14 bøker. Kort før han døde av lungebetennelse i sitt hjem i Toluca Lake, spurte hans kone ham om hvor han ville gravlegges. Hope svarte: «Overrask meg.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte