Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1750: Johann Sebastian Bach døde i Leipzig, 65 år gammel. Komponisten var lite påaktet av sin samtid. Hans kolleger Telemann og Händel nøt langt større oppmerksomhet fra det brede publikum, og Bachs navn var ukjent utenfor en krets av entusiaster. Derimot var han en etterspurt lærer og ekspert på klaviaturinstrumenter, som ofte ble spurt til råds ved restaurering av gamle orgler. De fleste av verkene hans forble glemt i nesten 80 år etter hans død. Først da Felix Mendelssohn satte opp en forkortet versjon av «Matteuspasjonen» i Berlin i 1829, begynte gjenoppdagelsen av Bachs livsverk for alvor. Ikke desto mindre var graven hans umerket helt fram til 1894. Johann Sebastian Bach er i dag blant de største navnene i europeisk musikk, og verkene hans regnes av mange som barokkmusikkens høydepunkt.

1928: De 9. olympiske sommerleker åpnet i Amsterdam. I ettertid huskes lekene ikke minst for åpningsseremonien, der den olympiske ild ble tent for første gang i historien. Det var arkitekten Jan Wils som hadde unnfanget ideen om en fakkel som skulle brenne så lenge lekene pågikk. Wils hadde selv designet det olympiske stadionanlegget, som omfattet et høyt tårn («Maratontårnet») med en fakkel i toppen. Ettersom ideen var helt ny, var tradisjonen med fakkelstafett ennå ikke innstiftet, og heller ikke skikken med at en idrettsutøver tenner ilden. Tidenes første olympiske ild ble derfor tent av en funksjonær i Amsterdams elektrisitetsverk. USA ble beste nasjon under lekene, foran Tyskland og Finland. Den norske troppen vant sin eneste gullmedalje i seiling, der kronprins Olav og hans tre makkere stakk av med seieren i 6-metersklassen.

1945: Et bombefly på avveier krasjet inn i Empire State Building i New York. Flyet, et amerikansk B25 Mitchell med en besetning på tre, hadde kommet ut av kurs på grunn av tjukk tåke. Klokken 09.40 om formiddagen braste flyet inn i 79. etasje på bygningens nordside. Foruten de tre i flyet, omkom 11 sivilister inne i bygningen. En heisoperatør falt 75 etasjer med heisen sin da vaierne røk, men kvinnen overlevde mirakuløst med store skader. Ifølge Guinness rekordbok er hun fremdeles det mennesket i verden som har falt lengst med heis og overlevd. Da flyet traff bygningen, var mellom 50 og 60 turister samlet på en utsiktsplattform i 86. etasje, sju etasjer over treffpunktet. Turistene slapp med skrekken.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse