Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 august 2021 02:00
Del på Facebook

1774: Den britiske teologen og naturvitenskapsmannen Joseph Priestley lyktes med å isolere oksygen i sitt hjemmelaboratorium i Leeds. Mye tyder på at både franskmannen Antoine Lavoisier og svensk-tyskeren Carl Wilhelm Scheele hadde snublet over grunnstoffet før ham, og Priestleys status som oksygenets oppdager er derfor noe tvilsom. Sikkert er det imidlertid at Priestley oppfant sodavannet. Briten trodde først han hadde funnet et effektivt middel mot skjørbuk, men måtte slå seg til tåls med at hans vann tilsatt karbondioksid egnet seg fortreffelig som tørstedrikk. Få år senere fant den sveitsiske urmakeren Johann Schweppe en metode til å fremstille sodavannet i større kvanta. Han grunnla leskedrikkselskapet Schweppes i 1783.

1936: Løperen Fritz Schilgen tente OL-ilden i Berlin, og avsluttet dermed historiens første olympiske fakkelstafett. Ideen om en fakkelstafett var unnfanget av Carl Diem, generalsekretær i den tyske olympiske komité, som ønsket en spektakulær oppkjøring til sommerlekene. Stafetten hadde begynt 20. juli i Aten og fortsatt gjennom Bulgaria, Jugoslavia, Ungarn, Østerrike og Tsjekkoslovakia. Ruten var omhyggelig planlagt av det tyske propagandaministeriet. Tanken var at velviljen for Det tredje rike ville styrkes i landene der stafetten passerte. Ved fakkeltenningen i Berlin erklærte Adolf Hitler: «Den ridderlige kappestrid vekker til live de beste egenskaper i mennesket. Den skaper ikke skiller, men forener utøverne i forståelse og respekt. Den bidrar også til å forene nasjonene i fredens ånd. Derfor må Den olympiske ild aldri dø ut.»

1981: Den britiske synthpop-duoen The Buggles og deres «Video Killed the Radio Star» fikk æren av å åpne den aller første sendingen til MTV («Music Television»). Deretter fulgte «You Better Run» med Pat Benatar, «She Won’t Dance With Me» med Rod Stewart og «You Better You Bet» med The Who. De første årene besto sendingene til MTV utelukkende av musikkvideoer, presentert 24 timer i døgnet av såkalte VJ-er («video jockeys»). Etter hvert kom sendeplanen også til å omfatte andre programtyper. I 1993 lanserte kanalen animasjonsserien om de to dysfunksjonelle, heavy metal-elskende tenåringsguttene Beavis and Butthead. Serien ble mye kritisert for måten den anskueliggjorde «farlig og uønsket atferd» for amerikansk ungdom.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse