fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 august 2021 02:00

1610: Den britiske oppdageren Henry Hudson forsøkte gjennom flere ekspedisjoner å finne en sjøvei til Asia. 2. august 1610 trodde Hudson at han hadde nådd Stillehavet gjennom Nordvestpassasjen, og at han sto ved sitt livs mål. I virkeligheten hadde han seilt inn i det som skulle få navnet Hudsonbukta (Hudson Bay) i det nordøstre Canada. Hudson og mannskapet hans ble nødt til å overvintre i bukta. Våren etter gjorde mannskapet mytteri og satte Hudson selv, hans mindreårige sønn og sju andre menn ut på havet i en sjalupp. De ble aldri sett igjen. Til gjengjeld lever Henry Hudsons navn videre i beste velgående på kartet. Foruten Hudson Bay har han fått både Hudsonstredet, Hudson River i New York, Hudson County i New Jersey, byen Hudson og The Henry Hudson Bridge i New York oppkalt etter seg.

1867: Johanne Dybwad ble født i Christiania. Dybwad debuterte som skuespiller i 1887 og etablerte seg i løpet av 1890-årene som en av Norges fremste Ibsen-tolkere. Fra 1899 til 1947 var hun tilknyttet Nationaltheatret. I løpet av sin scenekarriere ga Dybwad liv til mer enn 200 skikkelser. Det er sagt om henne at hun kunne gjøre en rolle til «sin» i en grad som gjorde det nesten umulig for andre å spille den etter henne. Fra 1912 virket hun også som instruktør. Johanne Dybwad regnes av mange som det største kvinnenavnet i norsk teater i første halvdel av det 20. århundre. Alt ved 25-årsjubileet hennes som skuespiller skrev Gunnar Heiberg om henne: «Hun har klædd sin sjel naken som ingen annen. Hun holdt intet tilbake. Hun ga ikke meget, hun ga alt.»

1980: 85 mennesker mistet livet og mer enn 200 ble skadd da en tidsinnstilt bombe gikk av på sentralbanestasjonen i den italienske byen Bologna. Stasjonens folksomme ventehall kollapset straks etter eksplosjonen, noe som skal ha bidratt til de høye dødstallene. Tidspunktet for detonasjonen – en lørdag formiddag midt i turistsesongen – tydet dessuten på at terroristene hadde til hensikt å ramme flest mulig. To medlemmer av den nyfascistiske organisasjonen Nuclei Armati Rivoluzionari ble senere dømt til livsvarig fengsel for terroraksjonen, som var den dødeligste i Italias historie. Til minne om tragedien er stasjonsuret i Bologna bevart. Viserne er stanset på 10.25, klokkeslettet da bomben gikk av.

(©NTB)

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte