fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 august 2021 02:00

1936: Omkring 1200 mennesker mistet livet under en voldsom skogbrann i Rjazan-provinsen vest i Sovjetunionen. Brannen skal ha brutt ut etter en periode med langvarig tørke og sterk vind, og fant rikelig med næring i hogstavfall fra den omfattende skogindustrien i området. I løpet av kvelden 3. august vokste brannen til en ildstorm som slukte byen Kursja 2 fullstendig. Katastrofen hadde likhetspunkter med den mer berømte Peshtigo-brannen i USA i 1871, der mellom 1500 og 2500 mennesker omkom. Ifølge Wikipedia var skogbrannen i Rjazan den mest dødbringende i Sovjetunionens historie.

1936: Jesse Owens vant den første av sine fire gullmedaljer under de olympiske sommerlekene i Berlin. Owens gikk til topps i øvelsene 100 og 200 meter sprint, 4 x 100 meter stafett, samt lengdehopp. Den svarte atletens triumf var en strek i regningen for vertsnasjonen Tyskland, som hadde sett for seg olympiaden som et utstillingsvindu for arisk overlegenhet. En irritert Adolf Hitler skal ha uttrykt overfor Albert Speer at utøvere med «aner fra jungelen» burde utestenges fra fremtidige leker. Likevel sendte føreren Owens et signert fotografi som tegn på sin aktelse, hvilket var mer enn OL-kongen fikk fra sin egen president. «Hitler overså meg ikke,» uttalte Owens senere, «det var Franklin D. Roosevelt som overså meg. Han sendte meg ikke engang et telegram.» Owens har også påpekt at tyskerne lot ham bo på samme hotell som hvite utøvere under olympiaden, en luksus han ble nektet i sitt eget hjemland.

1956: Bilfabrikken Volvo lanserte Amazon. Nykomlingen skulle erstatte PV 444 (i dagligtale bare «PV»), den klassiske personbilmodellen som hadde vært Volvos flaggskip siden 1944. Designer Jan Wilsgaard hadde lagt vekt på å gi bilen et utseende som var i takt med 1950-årenes formspråk. Blant annet hadde han lånt ideen til den todelte grillen fra Chryslers nye luksusmerke, Imperial. Han fikk også trumfet igjennom at bilens frontrute skulle være i ett stykke (og ikke todelt), som på nyere amerikanske modeller. Den uvante plasseringen av håndbrekket – på venstre side av føreren – var en overlevning fra et tidlig utkast med hel sofa foran. Volvo bygde drøyt 667.000 eksemplarer av Amazon fra 1956 til 1970. Produksjonen av forgjengeren PV ble avviklet i 1957.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte