fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 august 2021 02:00

1693: «Kom fort! Jeg drikker stjernene!» Med disse ordene skal benediktinermunken Dom Pérignon ha nippet til historiens første glass med champagne, en drikk han ifølge legenden hadde oppfunnet selv. Sannheten er at sitatet ble laget til en reklamekampanje på slutten av 1800-tallet. Det er heller ikke riktig at munken oppfant champagne, var den første til å fremstille musserende vin, eller introduserte korkproppen. Dom Pérignon arbeidet som kjellermester i et fransk kloster fra ca. 1670 til sin død i 1715. De mange mytene om ham tilskrives i dag hans etterfølger i klosterkjelleren, Dom Groussard, som kan ha overdrevet sin forgjengers betydning for å øke klosterets prestisje. Det berømte champagnemerket Dom Pérignon ble lansert i 1921.

1844: Jernverkseieren, stortingsmannen og forfatteren Jacob Aall døde på Næs jernverk ved Tvedestrand. Aall var medlem av Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 og stortingsmann til 1830. Personlig usikkerhet og skrekk for å tale i forsamlinger skal ha bidratt til at han aldri søkte seg til ledende posisjoner i politikken. I stedet pleide han andre interesser, som folkeopplysning, litteratur og historie. Aall oversatte Snorres kongesagaer til norsk og ga dem ut på egen bekostning. Han skrev også et historieverk i tre bind og populærvitenskapelige skrifter om bl.a. bergverksindustri, landbruk, handel og finansvesen. Aall har gitt navn til Jacob Aalls gate på Majorstuen i Oslo.

1892: Ekteparet Abby og Andrew Borden ble funnet drept med 30 øksehogg i sitt hjem i småbyen Fall River i Massachusetts. Det ble opptakten til en av de mest omdiskuterte drapssakene i amerikansk historie. Eneste mistenkte i saken var parets 22 år gamle datter Lizzie, som etter politiets mening var den eneste som hadde hatt anledning til å begå de bestialske drapene, men som til gjengjeld manglet ethvert rimelig motiv. Under rettssaken ble Lizzie Borden frikjent på alle punkter. Likevel ble mistanken hengende over henne, og snart 130 år etter drapene debatteres mysteriet fremdeles. Saken har inspirert alt fra TV-serier, filmer og bøker til operaer og ballettforestillinger. Et populært barnerim begynner med ordene: «Lizzie Borden took an axe.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte