fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 september 2021 02:00

1935: Hakekorsflagget fikk status som Tysklands riksflagg. Det røde flagget med hvit skive og sort hakekors i midten hadde tidligere vært partiflagg for nazipartiet. I kampskriftet «Mein Kampf» hevdet Adolf Hitler at det var ham personlig som hadde designet flagget. Han forklarte valget av form og farger med at et flagg etter hans mening måtte være like effektivt som «en stor plakat», fordi historien gang på gang hadde vist at «et virkelig slående emblem kan være det som utløser den første interesse for en bevegelse». Hakekorset som symbol har dype røtter i flere kulturer og var en populær logo i Vesten inntil nazistene annekterte det. En av de mange virksomhetene som brukte det, var danske Carlsberg. Bryggeriet hadde hakekors på flaskeetikettene til ut på 1930-tallet.

1940: Britiske RAF vant et avgjørende slag i kampen mot Luftwaffe om luftherredømmet over Storbritannia. Den dramatiske luftkrigen, som har fått navnet «Battle of Britain», var begynt i juli samme år med luftkamper over konvoier i Den engelske kanal. Etter flere ukers bombing av britiske flyplasser innledet Luftwaffe sin terrorbombing av byene 7. september. 15. september ble de tyske bombeflyene møtt av massive motangrep fra britiske jagerskvadroner. Under kampene denne dagen mistet Luftwaffe 60 fly mot RAFs 26. Slaget ble et vendepunkt i luftkrigen og bidro til Hitlers beslutning om å utsette «Operasjon Sjøløve», som var den tyske planen for å invadere Storbritannia. 15. september er gått inn i krigshistorien som «Battle of Britain Day».

2000: De 27. olympiske sommerleker åpnet i Sydney. Lekene var de andre på australsk jord, etter Melbourne i 1956, og også de andre som foregikk på den sørlige halvkule. Utøvere fra 199 nasjoner deltok. USA gikk til topps medaljestatistikken foran Russland og Kina, med vertslandet Australia på fjerdeplass. Norge stakk av med fire gullmedaljer, to av dem ved padleren Knut Holmann. De andre to ble vunnet av spydkasteren Trine Hattestad og kvinnelandslaget i fotball. Fotballjentene slo USA 3–2 i finalen etter et såkalt golden goal («første målet vinner») av Dagny Mellgren i det 12. minutt av ekstraomgangene. Ordningen med golden goal i ekstraomganger var innført av Fifa i 1993, men ble avviklet etter VM for kvinner i 2003.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte