fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 september 2021 02:00

1897: William Faulkner ble født i Mississippi. Han slo igjennom som romanforfatter i 1929 med «The Sound and the Fury» (norsk tittel: «Larmen og vreden»), der han skildrer en sørstatsfamilies oppløsning og undergang. Med romaner som «Light in August» (1932) og «Absalom, Absalom!» (1936) befestet Faulkner posisjonen som en av sørstatenes – og USAs – store fortellere i det 20. århundre. Hans komplekse fortellerteknikk står i skarp kontrast til den glassklare og knappe stilen til hans rival og samtidige, Ernest Hemingway. De to gigantene skal heller aldri ha utviklet noe hjertelig forhold. William Faulkner ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1949, ifølge Svenska Akademien «för hans kraftfulla och självständigt konstnärliga insats i Amerikas nya romanlitteratur».

1957: Ni svarte skoleelever ble fulgt til skolen av 1000 fallskjermsoldater fra den amerikanske hæren i byen Little Rock i Arkansas. Foranledningen var en høyesterettsdom fra 1954 som fastslo at praksisen med segregerte skoler var grunnlovsstridig og måtte avvikles. De ni afroamerikanerne som møtte til skolestart ved Central High School i Little Rock, ble imidlertid møtt av massive demonstrasjoner fra hvite segregasjonstilhengere. Delstatens guvernør Orval Faubus kalte endatil inn nasjonalgarden for å hindre de ni i å komme inn i skolebygningen. President Dwight D. Eisenhower valgte å sette hardt mot hardt for å tvinge igjennom høyesteretts vedtak, og sendte inn soldatene fra 101st Airborne Division som livvakt for elevene. Krisen i Little Rock fikk enorm oppmerksomhet og ble en milepæl i borgerrettskampen i USA.

1972: Folkeavstemningen om medlemskap i EF (senere EU) ble avholdt i Norge. Avstemningen endte med seier til nei-siden, etter at 53,5 prosent av velgerne hadde stemt mot medlemskap og 46,5 prosent for. EF-avstemningen i ’72 var den femte landsomfattende folkeavstemningen i norsk historie. Den første ble avholdt i august 1905 og gjaldt oppløsningen av unionen med Sverige. I november samme år ble det stemt over Stortingets forslag om å velge prins Carl av Danmark til Norges konge. I 1919 vendte drøyt 61 % av velgerne tommelen opp for innføring av brennevinsforbud i Norge. Sju år senere, i oktober 1926, stemte 55,7 % for å avvikle det samme forbudet. Den sjette og foreløpig siste landsomfattende folkeavstemningen i Norge ble avholdt i 1994, da befolkningen for andre gang stemte nei til norsk medlemskap i Europaunionen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte