Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 september 2021 02:00
Del på Facebook

1547: Forfatteren Miguel de Cervantes Saavedra ble født i byen Alcalá de Henares i hjertet av Spania. Cervantes er fremfor alt kjent for romanen «Don Quijote», som kom ut i to bind i 1605 og 1615. Verket er blant de mest innflytelsesrike i Vestens litteraturhistorie og betegnes ofte som romankunstens første klassiker. Nest etter bibelen skal romanen være den boka i verden som er oversatt til flest språk. Da De norske Bokklubbene i 2002 arrangerte en kåring av verdens 100 beste bøker, gikk «Don Quijote» til topps med flest stemmer. I 1994 ga kritikeren Harold Bloom romanen plass i sin mye debatterte oversikt over litteraturhistoriens høydepunkter. Bloom skrev om Cervantes’ mangslungne mesterverk: «Det finnes ikke to lesere av ‘Don Quijote’ som synes å ha lest den samme boka.»

1913: Oppfinneren av dieselmotoren, den tyske ingeniøren Rudolf Diesel, forsvant under en skipsreise over Den engelske kanal. Elleve dager senere ble liket av 55-åringen funnet flytende i Nordsjøen. Diesel hadde tatt patent på motoren som bærer hans navn i 1893. Ved hans død skal mer enn 70.000 dieselmotorer ha stampet og gått over hele verden, mange av dem i fabrikkhaller. Diesel var på vei til et møte med representanter for den britiske marinen da han forsvant. I pressen det ble det spekulert på om han var blitt myrdet, enten av spioner fra den tyske marinen eller av konkurrenter i forretningslivet. Mye tydet likevel på at Diesel hadde begått selvmord. I oppfinnerens almanakk var datoen 29. september markert med et blyanttegnet kors.

1979: President Francisco Macías Nguema ble henrettet i Ekvatorial-Guinea. Nguema ble valgt til president i 1968, som den første etter at det sentralafrikanske landet fikk sin uavhengighet fra Spania. I 1971 forkastet han grunnloven og sikret seg uinnskrenket makt i landet. Nguema skulle skaffe Ekvatorial-Guinea ry som et av verdens mest brutale diktaturer. Særlig beryktet var presidentens massehenrettelser av politiske motstandere. Julaften 1975 skal han ha beordret 150 mennesker hengt på et stadionanlegg i hovedstaden Malabo, ifølge Wikipedia til tonene av «Those Were the Days» med Mary Hopkins. Det er anslått at nærmere halvparten av landet innbyggere flyktet utenlands i løpet av 1970-årene. I 1979 ble presidenten veltet av sin egen nevø og dømt til døden for folkemord, korrupsjon og forræderi. Nguema ble 55 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse