Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1840: Gapestokken ble brukt for siste gang i Norge. Den beryktede innretningen besto gjerne av en pæl med en jernbøyle som kunne festes rundt forbryterens hals, og var som regel plassert på offentlige steder som kirkebakker og torg. Den siste nordmannen som fikk prøve den var en mossing ved navn Ole Larsen. Larsen hadde lovet seg bort som arbeidskar til to bønder samtidig og mottatt forskudd av begge. Til straff måtte han stå i gapestokken utenfor Moss kirke i to timer under høymessen. Det fortelles at flere av de forbipasserende fikk medlidenhet med forbryteren, og stakk til ham mynter som han kunne bruke til å betale sin gjeld. Henrik Wergeland skrev senere et anonymt nidvers om gapestokken i Moss. I 1848 ble gapestokken avskaffet ved lov.

1925: Elmore Leonard ble født i New Orleans. Leonard begynte skrivekarrieren som westernforfatter i 1950-årene, men skulle senere skape seg et navn som en av USAs fremste krimforfattere. Stilistisk skilte han seg fra mange av kollegene i noir-sjangeren med en lys og humoristisk tone som med tiden fant et stort publikum. Leonards historier viste seg også å være velegnet for filmlerretet. Romanen «Get Shorty» (1990) ble filmatisert i 1995 med John Travolta i hovedrollen, «Rum Punch» (1992) dannet grunnlaget for Quentin Tarantinos «Jackie Brown» (1997). Noe av hemmeligheten bak Leonards Hollywood-suksess var trolig hans gode øre for dialog. Hans tommelfingerregel som forfatter var: «Hvis det lyder som det er skrevet, skriv det om.»

1946: Tage Erlander ble statsminister i Sverige. Den nesten helt ukjente 45-åringen var blitt valgt i all hast for å erstatte statsminister Per Albin Hansson, som var død av hjerteslag få dager tidligere. Selv var Erlander i dyp tvil om han var rette mann til å lede Sverige. «En förfärlig natt,» noterte han i dagboken den 10. oktober. «Egentligen har jag aldrig drömt om ledarskapet.» (…) «Jag är rädd, har alltid varit rädd och att jag nu accepterat beror sannerligen inte på framåtanda och maktvilja, utan på rädsla för gruppen. Lojaliteten mot gruppen och partiet.» Erlanders tvil viste seg å være ubegrunnet. I løpet av sine 23 år i statsministerposten skulle han etablere seg som Sveriges ubestridte landsfader og som selve arkitekten bak den moderne svenske velferdsstaten. Ifølge Wikipedia er Tage Erlander den lengstsittende regjeringssjefen i noe parlamentarisk demokrati i verden. Han ble avløst av partifellen Olof Palme i 1969.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse