Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1810: Oktoberfesten i München ble avholdt første gang. Anledningen var feiringen av giftermålet mellom Bayerns daværende kronprins Ludwig (senere kong Ludwig I av Bayern) og prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. Festen foregikk på engene utenfor byporten, der Münchens borgere var invitert til hesteveddeløp og andre forlystelser. Opprinnelig hadde festen ingen spesiell tilknytning til øl. I dag er Oktoberfesten i München en av verdens største folkefester, med om lag seks millioner årlige besøkende. Reglementet krever at bare øl som er brygget innenfor bygrensen, og som dessuten lever opp til den bayerske renhetsloven av 1516, kan serveres på festivalen. De seks bryggeriene som er lisensiert til å delta er Augustiner Bräu, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten-Franziskaner-Bräu og Staatliches Hofbräuhaus München.

1918: Minst 453 mennesker mistet livet i en skogbrann i Minnesota. Brannen brøt ut etter en av de lengste og mest intense tørkeperiodene i regionen på nærmere et århundre. Særlig hardt rammet var byen Cloquet, som ble nesten fullstendig fortært av flammene og senere skulle gi navn til katastrofen. På grunn av den pågående verdenskrigen ble det først spekulert på om sabotasje kunne være en mulig årsak. Det regnes likevel som langt mer sannsynlig at en gnist fra et damplokomotiv antente brannen. Bare 24 år tidligere hadde en lignende skogbrannkatastrofe herjet det samme området, den såkalte Hinckley-brannen i 1896. Den gangen omkom minst 418 mennesker.

1960: Den japanske sosialistlederen Inejiro Asanuma ble myrdet foran rullende TV-kameraer i Tokyo. Asanuma hadde vakt stor forargelse i Japan med sin åpenlyse flørt med det kinesiske kommunistpartiet, som i mange kretser ble ansett som unasjonal. Han var midt i en tale da den 17-årige ultranasjonalisten Otoya Yamaguchi styrtet opp på scenen og stakk ham med et samuraisverd. TV-bildene av hendelsen gikk verden rundt. Det gjorde også fotografen Yasushi Nagaos bilde av drapet, knipset idet attentatmannen har trukket sverdet ut av offeret og gjør seg klar til å hogge på ny. Nagao fikk Pulitzerprisen for bildet året etter. Bildet hans ble også kåret til årets pressebilde av organisasjonen World Press Photo.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse