Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1950: «All About Eve» hadde premiere i New York. Fortellingen om Broadway-stjernen som tar en ung skuespillerinne under sine vinger, og siden blir utmanøvrert og forbigått, skulle gå inn i erindringen som en av de store klassikerne fra Hollywoods gullalder. Filmen er den eneste i historien som kan skilte med Oscar-nominasjoner til fire kvinnelige skuespillere. Den revitaliserte karrieren til 42-årige Bette Davis, som inntil da hadde vært på retur. Davis vant prisen som beste kvinnelige skuespiller under Cannes-festivalen året etter. Det amerikanske filminstituttet har rangert «All About Eve» som den 16. beste amerikanske spillefilmen gjennom alle tider. Den er også blitt stående som høydepunktet i Bette Davis’ 58 år lange karriere som skuespiller.

1965: The Who spilte inn «My Generation» i IBC Studios i London. Sangen skulle bli bandets signaturnummer fremfor noe, og en hymne for den britiske mod-bevegelsen. Gitarist Pete Townshend har opplyst at han skrev låten på et tog, i ergrelse over at hans private likbil av merket Packard var blitt borttauet fra en gate i London etter krav fra selveste dronningmoren. På grunn av vokalist Roger Daltreys spesielle framføring teksten, som utmerket seg ved en bevisst stammende diksjon, nektet BBC opprinnelig å spille sangen av frykt for å støte personer med taleflytproblemer. «My Generation» inntok 11.-plassen i magasinet Rolling Stones kåring av tidenes 500 beste sanger.

1977: Et passasjerfly på vei fra Palma til Frankfurt ble kapret av palestinske terrorister. De fire kaprerne, som tilhørte organisasjonen Folkefronten for Palestinas frigjøring, krevde frigivelse av fengslede Rote Armee Fraktion-terrorister i bytte for gislene. Under en mellomlanding i Jemen skjøt terroristene flyets kaptein i hodet. Kort etter midnatt 18. oktober ble tre av terroristene drept da tysk antiterrorpoliti stormet flyet i Mogadishu. Den fjerde var Souhaila Andrawes, som ifølge Wikipedia ble dømt til 20 års fengsel i Somalia, men løslatt etter kort tid. I 1991 søkte Andrawes om opphold i Norge. Fire år senere ble hun utlevert til tysk politi og dømt til ti års fengsel i Tyskland for flykapring, frihetsberøvelse, utpressing og medvirkning til drap. Hun sonet deler av straffen ved Bredtveit fengsel i Oslo. Andrawes ble løslatt av helsemessige årsaker i 1999.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse