fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 oktober 2021 02:00

1888: Den franske oppfinneren Louis Le Prince tok opp det som trolig er verdens eldste bevarte film. Franskmannen bygde historiens første fungerende filmkamera i 1886, og selv om han i ettertid er kommet i skyggen av både Thomas Edison og brødrene Lumière, blir Le Prince av mange filmhistorikere regnet som filmens virkelige oppfinner. 14. oktober 1888 var Le Prince på besøk hos en familie ved navn Whitley i Leeds i England. Her filmet han fire av familiens medlemmer mens de spaserte i hagen. Den banebrytende filmen har fått navnet «Roundhay Garden Scene» og skal opprinnelig ha vært ti minutter lang. Bare 2,1 sekunder er bevart.

1898: 106 mennesker mistet livet da dampskipet SS «Mohegan» forliste utenfor kysten av Cornwall. Damperen gikk ned etter å ha rent på The Manacles, en beryktet klippe som antas å ha senket minst 100 skip og kostet mer enn 1000 menneskeliv. SS «Mohegans» forlis skulle senere bli besunget i diktet «The Wreck oft the Steamer Mohegan» av poeten William McGonagall (1825–1902). Diktet var trolig en mager trøst for de etterlatte, ettersom McGonagall har fått ry som den dårligste dikteren i britisk litteratur. Kritikerne har blant annet hevdet at han var «døv for rytmer og blind for metaforer». Skotten later til å ha funnet særlig inspirasjon i katastrofer. Hans dikt «The Tay Bridge Disaster», om en togulykke utenfor Dundee i 1879, er blitt utropt til det verste diktet i historien.

1944: Hitler ga generalfeltmarskalk Erwin Rommel valget mellom å ta sitt eget liv eller bli stilt for retten og dødsdømt for forræderi. Rommel valgte det første. Bakgrunnen det morbide dilemmaet var en anklage om at Rommel hadde vært involvert i det mislykkede attentatet mot Hitler 20. juli samme år. Erwin Rommel var en av Tysklands mest populære generaler, og hadde fått tilnavnet «Ørkenreven» for sine bedrifter som øverstkommanderende for det tyske Afrikakorpset. Han nøt respekt langt inn i de alliertes rekker, ikke minst for sin korrekte opptreden overfor krigsfanger. Afrikakorpset ble heller aldri anklaget for krigsforbrytelser. Winston Churchill omtalte Rommel som «en dristig og dyktig motstander» og «en stor general».

(©NTB)

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte