Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1888: Et av de mest beryktede brevene i britisk historie ble poststemplet i London. Brevet var adressert til entreprenøren George Lusk, lederen for en borgervernskomité som hadde påtatt seg å patruljere Londons gater under jakten på seriemorderen Jack the Ripper. Konvolutten viste seg å inneholde en halv menneskenyre og et brev med overskriften «From Hell». I brevet hevdet brevskriveren å ha spist den andre halvdelen av nyren. I løpet av etterforskningen mottok London-politiet hundrevis av skrivelser fra personer som hevdet de var Jack the Ripper. Bare en håndfull av dem ble viet spesiell oppmerksomhet fra etterforskerne, og eksperter på saken har ment at «From Hell»-brevet er det eneste som med rimelig sannsynlighet kan ha kommet fra morderens hånd. Det makabre brevet har vært basis for flere filmer og bøker.

1940: «Diktatoren» hadde premiere i New York. Filmen var skrevet, produsert og regissert av Charlie Chaplin, som dessuten spilte rollene som både helten og skurken. Filmen regnes gjerne som Chaplins første gjennomførte talefilm, selv om lange sekvenser var uten dialog. I en særlig berømt scene danser diktatoren Adenoid Hynkel (Chaplin, i en tynt forkledd parodi på Hitler) med en ballong som forestiller jordkloden, mens han drømmer om verdensherredømme. Chaplin skal ha fått ideen til scenen etter å ha sett bilder av den enorme globusen som på den tiden var utstilt i rikskanselliet i Berlin. Ikke overraskende ble filmen forbudt i Tyskland. Ifølge Chaplin-biograf Jeffrey Vance skal et rykte om at Hitler hadde sett filmen to ganger i enerom ha nådd filmskaperen. Chaplin skal ha utbrutt: «Jeg ville gitt alt for å få vite hva han synes om den.»

1946: Den tyske nazilederen Hermann Göring begikk selvmord i fengselet i Nürnberg, bare få timer før han skulle henges. Göring var dømt for forbrytelse mot freden, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Ved utbruddet av 2. verdenskrig hadde Hitler utpekt ham til sin etterfølger og gitt ham tittelen «riksmarskalk for det stortyske rike». Göring var også øverstkommanderende for det tyske flyvåpenet. Nest etter Karl Dönitz, som på grunn av Görings eget fall fra makten var blitt Hitlers faktiske etterfølger, var han den høyest rangerte offiseren som ble tiltalt under Nürnbergprosessen. Göring tok livet sitt ved å svelge en cyanidkapsel han hadde gjemt i cella. Dagen etter ble ti ledende nazister hengt i Nürnberg.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse