Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1918: Samtlige skoler i Kristiania, Bergen og Trondheim ble stengt som følge av spanskesyken. Den dødelige influensaepidemien herjet fra januar 1918 til desember 1920. Det er anslått at den tok livet av mellom 40 og 100 millioner mennesker på verdensbasis. Ifølge Wikipedia ble en tredel av klodens befolkning smittet av viruset. Pandemien nådde alle verdenshjørner og var den alvorligste influensaepidemi som har rammet menneskeheten. Man regner med at ca. 15.000 døde av sykdommen i Norge. Navnet spanskesyken skal ha sitt utspring i den brede presseomtalen epidemien fikk i Spania, på et tidspunkt da andre lands aviser var sensurerte på grunn av verdenskrigen. I Spania ble sykdommen kalt «franskesyken».

1969: Caravaggio-maleriet «Kristi fødsel», malt i Roma i år 1600, ble stjålet fra San Lorenzo-kirken i Palermo. Siden har det versert en lang rekke teorier om hvor bildet tok veien. En av dem går ut på at det ble stjålet av amatører, inspirert av en TV-dokumentar om bildet som ble sendt like før. Andre har pekt på det sicilianske mafiaen. Ifølge vitneutsagn fra bandemedlemmer skal bildet ha gått fra hånd til hånd mellom sicilianske mafiabosser i tiårene etter tyveriet. I 2009 hevdet et mafiamedlem at bildet ble brent i 1980-årene. Dette skulle ha skjedd etter at maleriet var gnagd til ukjennelighet av mus og griser mens det lå gjemt i en låve. Italiensk politi har derimot ikke festet lit til mus- og griseteorien, og legger til grunn at «Kristi fødsel» fortsatt eksisterer. Siden 2015 har det hengt en kopi av bildet i San Lorenzo-kirken.

1979: Mor Teresa ble tildelt Nobels fredspris. Prisvinneren var født i byen Skopje i det nåværende Makedonia og døpt Agnes Gonxhe Bojaxhiu, og hadde grunnlagt ordenen Missionaries of Charity i 1950. Hun fikk prisen for sitt humanitære arbeid blant fattige i Kolkata. I nobelforedraget hun holdt i Oslo, sa hun blant annet: «Kristus er i våre hjerter, Kristus er i de fattige som vi møter, Kristus er i smilet vi gir og smilet vi får igjen.» I 2007 utkom en samling brev som avslørte at Mor Teresa på det tidspunktet var inne i en dyp troskrise. I oktober 1979, bare to måneder før hun reiste til Oslo for å motta fredsprisen, skrev hun til sin sjelesørger at hun var fylt av en overveldende tomhet. «Jeg ser, men jeg ser ikke, jeg lytter, men jeg hører ikke, tungen beveger seg, men den taler ikke.» Mor Teresa ble helligkåret av pave Frans i 2016.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse