Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1895: En oppsiktsvekkende togulykke inntraff ved Gare Montparnasse i Paris. Ekspresstoget fra Granville var blitt noen minutter forsinket, og lokføreren hadde satt opp farten for å hente inn det tapte. Han klarte derfor ikke å bremse tidsnok da toget nådde stasjonshallen. Lokomotivet braste gjennom murveggen og ble stående på nesen på gaten nedenfor, 10 meter under skinnegangen. Én person mistet livet i ulykken. Lokføreren ble dømt til to måneders fengsel for uaktsom kjøring. At hendelsen fortsatt huskes, skyldes de iøynefallende bildene som ble tatt på ulykkesstedet. Det havarerte lokomotivet har siden vært et yndet plakatmotiv. Det har også prydet en mengde plate- og bokomslag, blant dem Mr. Bigs album «Lean Into It» (1991) og Trond Berg Eriksens bok «Nietzsche og det moderne» (1989).

1975: Den homofile sersjanten og vietnamveteranen Leonard Matlovich ble avskjediget fra det amerikanske flyvåpenet. Matlovich hadde stått fram på forsiden av Time Magazine under tittelen «I am a homosexual», i protest mot det amerikanske forsvarets utestengelse av homofile tjenestemenn. Den høyt dekorerte soldaten, som hadde mottatt både Purple Heart og Bronze Star for sin innsats i Vietnam, var den første i USAs væpnede styrker som kom ut av skapet i full offentlighet. Etter avsløringen ble han et symbol for homobevegelsen i USA. Leonard Matlovich døde i 1988 av komplikasjoner knyttet til aids. På gravsteinen hans i Washington D.C. står det: «When I was in the military, they gave me a medal for killing two men and a discharge for loving one.»

1999: Politisjefen og krigsforbryteren Maurice Papon ble fengslet i Paris. Papon hadde vært en høytstående politiembetsmann i Bordeaux under 2. verdenskrig, med ansvar for deportasjonen av regionens jøder. I 1960-årene var han politisjef i hovedstaden, der han blant annet ga ordre til den såkalte massakren i Paris i 1961. Der er anslått at minst 100 mennesker mistet livet da Papons polititropper angrep fredelige demonstranter. Etter en karriere som borgermester og parlamentsmedlem avanserte Papon til finansminister i 1978. Hans politiske liv endte i mai 1981, da en avis publiserte en artikkel om hans virksomhet under krigen. I 1998, etter en av de mest langtrukne rettssakene i fransk historie, ble den da 89-åringe Papon dømt til ti års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten. På grunn av høy alder og sviktende helse ble han løslatt i 2002.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse