Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1857: Verdens eldste eksisterende fotballklubb, Sheffield F.C., ble stiftet. Klubben skulle få særlig betydning gjennom dens mange bidrag til utviklingen av fotballens regelverk. Ifølge FIFAs nettsider var det Sheffield F.C. som lanserte både frispark, corner, innkast over hodet og bruk av fast tverrligger i stedet for rep. Klubben har også fått æren for å ha oppfunnet hodespillet. Deres skikk med å stange til ballen skal ha vakt heftige protester fra motstandere i begynnelsen. Sheffield F.C. har ingen forbindelse til sine mer berømte byrivaler, Sheffield Wednesday og Sheffield United. Klubben spiller i dag på åttende nivå i det engelske ligasystemet.

1901: Den 63 år gamle skolelæreren Annie Edson Taylor ble den første i verden til å overleve en ferd ned Niagarafallene i en tønne. Taylor var arbeidsløs og i pengeknipe, og håpet at stuntet ville skaffe henne berømmelse og inntekter. På sin 63-årsdag satte hun utfor de fryktede Horseshoe Falls – det største av vannfallene i Niagara – i en spesialbygd tønne av eik og jern. Som polstring brukte hun madrasser og en hjerteformet pute som hun mente ville bringe hell. Den ville ferden varte i ca. 20 minutter. Etter å ha blitt hjulpet noenlunde uskadd ut av tønnen av redningsmannskaper, sa Taylor til pressen: «Om det så var med mitt siste åndedrag, ville jeg advare enhver mot å forsøke seg på dette vågestykket. Jeg ville heller stille meg foran en kanon, i visshet om å bli skutt i stumper og stykker, enn gjøre det igjen.»

1945: Klokken 02.40 om morgenen ble Vidkun Quisling henrettet på Akershus festning. Dødsdommen over NS-føreren hadde falt 10. september og var blitt stadfestet av Høyesterett 13. oktober. Blant forholdene som dommen hadde lagt særlig vekt på, var Quislings samarbeid med tyskerne om overfallet på Norge, statskuppet 9. april 1940, vervingen av nordmenn til tysk krigsinnsats, medvirkning til deportasjon av norske jøder og medansvar for henrettelsene av landsmenn. Ifølge Hans Fredrik Dahls biografi forlangte Quisling å få møte døden uten bind for øynene. Han ga imidlertid etter da hans advokat, Henrik Bergh, forklarte ham at kravet var i strid med reglementet. Quislings siste ord foran eksekusjonspelotongen var: «Jeg er uskyldig.»

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse