Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 november 2021 02:00

1120: Det hvite skip forliste i Den engelske kanal. Det hvite skip var en hvitlig, vikingskipslignende farkost som skulle bringe prins William Adelin, kong Henrik Is eneste ektefødte sønn og tronarving til England, hjem fra Frankrike. Om bord var også to av kongens øvrige barn og et stort antall adelige. Utenfor byen Barfleur på Normandiekysten gikk skipet på et undervannsskjær og sank. Bare én av de rundt 300 personene om bord berget livet. Tronarvingens død bidro til å kaste England ut i en periode med borgerkrig og arvefølgekrise som skulle vare i 20 år og gå inn i engelsk historie som «The Anarchy». Historikeren William av Malmesbury (1095–1143) skrev om Det hvite skip: «Intet skip har brakt England så mye ulykke.»

1905: Haakon VII gikk i land på Vippetangen innerst i Kristianiafjorden. Han satte dermed foten på norsk jord for første gang som konge av Norge. Med i reisefølget var også dronning Maud og parets to år gamle sønn, kronprins Olav. Den nye kongefamilien hadde seilt fra København i kongeskipet «Dannebrog» og steget over i marinefartøyet KS «Heimdal» i Drøbaksundet. Kongen og hans familie ble mottatt av statsminister Christian Michelsen. Kristiania var pyntet til fest for anledningen, og en stor folkemengde var møtt fram for å hilse de kongelige velkommen. Ifølge Riksarkivets nettsider lød en kanonsalutt fra Akershus festning idet kongen satte foten på norsk jord. I juni året etter ble kongeparet kronet i Nidarosdomen. Kong Haakons regjeringstid skulle vare til 1957, 52 år etter ankomsten til Kristiania.

1984: 36 kjente artister møttes i et studio i London-bydelen Notting Hill for å spille inn «Do They Know It’s Christmas». Sangen var skrevet av Bob Geldof og Midge Ure og ble utgitt under navnet Band Aid. Inntektene fra plata gikk til ofrene for en pågående sultkatastrofe i Etiopia. Blant profilene som deltok, var David Bowie, Paul McCartney, Bono, Paul Young, Paul Weller, Sting, George Michael, Boy George og alle de tre medlemmene av Bananarama. Ifølge Wikipedia oppsto det gnisninger i studio mellom Boy George og George Michael, som hadde et lite hjertelig forhold fra før av. Ikke desto mindre ble sangen den største singelhiten i Storbritannia til da. I løpet av en uke var én million eksemplarer revet bort, og ved nyttår passerte salget tre millioner.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte