Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 november 2021 02:00

1781: Mannskapet på det britiske slaveskipet «Zong» massakrerte 54 afrikanske kvinner og barn ved å kaste dem over bord i Det karibiske hav. I løpet av få dager myrdet mannskapet totalt 133 afrikanere med samme metode. På grunn av en feilnavigasjon var skipet i ferd med å slippe opp for drikkevann. Til dette kom at mange av slavene på skipet var syke. Ifølge britisk lov kunne det heves forsikring for slaver som omkom under overfarten fra Afrika, men ikke for slaver som døde etter at skipet hadde nådd land. Kapteinen og mannskapet besluttet derfor å drepe slavene til havs for å kunne heve forsikringssummen. Da saken kom opp i det britiske rettssystemet, var det som en ren forsikringssak. Ingen av mannskapet ble tiltalt eller dømt for de 133 drapene. Oppmerksomheten rundt Zongmassakren bidro likevel til at uviljen mot slaveriet vokste i Storbritannia, og til at det med tiden ble avviklet.

1898: Forfatteren C.S. Lewis ble født i Belfast. Lewis utdannet seg til litteraturviter og kom til å undervise i nærmere 30 år ved universitetet i Oxford og senere ved universitetet i Cambridge. Som forfatter huskes han fremfor alt for fantasyserien om fabellandet Narnia. Serien kom ut i sju bind fra 1950 til 1956. Lewis skrev også flere bøker om kristendommen, som han hadde konvertert til i 1931. Som medlem av den litterære klubben The Inklings i Oxford ble han bl.a. en nær venn av «Ringenes Herre»-forfatteren J.R.R. Tolkien. I en alder av 58 år giftet Lewis seg med den amerikanske forfatteren Joy Davidman. Hun døde av kreft fire år senere, bare 45 år gammel. Forholdet mellom de to ble skildret i filmen «Shadowlands» (1993), med Anthony Hopkins og Debra Winger i hovedrollene.

1963: The Beatles slapp singelen «I Want to Hold Your Hand» i Storbritannia. Med et salg på totalt 12 millioner eksemplarer skulle singelen bli den bestselgende i bandets karriere. Den er også blitt omtalt som selve startpunktet for «den britiske invasjonen» av USA i 1960-årene. Singelen ble lagt ut for salg i USA 26. desember og nådde toppen av hitlista Billboard Hot 100 1. februar 1964. Ni dager senere spilte bandet sangen på Ed Sullivan Show foran 73 millioner amerikanske TV-seere. I løpet av den første måneden etter Sullivan-showet solgte The Beatles 2,5 millioner plater i USA alene. 4. april hadde de lagt beslag på alle de fem øverste plassene på Billboard-lista, en bragd som aldri siden er blitt gjentatt.

(©NTB)

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte