Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 desember 2021 02:00

1811: 45 menneskeliv gikk tapt i en rasulykke ved Arnafjorden i Vik i Sogn. I dagene forut for raset hadde det falt uvanlig store nedbørsmengder over Vestlandet. Katastrofen inntraff ved totiden om natten, da et mindre steinras løsnet oppe i fjellsiden over bygda Nese. Raset rev med seg svære jord- og steinmasser som knuste hele gårder og dro enkelte bygninger med seg så langt som 700 meter. Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane oppgir at bare 16 av de 61 personene som befant seg i bygda kom fra ulykken med livet. På et enkelt gårdsbruk med tre familier var det bare en liten gutt som overlevde. Det høye dødstallet er blitt forklart med at husene på Nese var bygd i klyngetun, med mange mennesker samlet på små områder. 34 av de omkomne ble aldri funnet.

1983: Musikkvideoen til Michael Jacksons «Thriller» hadde premiere på MTV. I den snaut 14 minutter lange filmen, regissert av John Landis, danset en zombiesminket Jackson i spissen for en skare av andre zombier, inspirert av zombieklassikeren «Night of the Living Dead» fra 1968. Kort før premieren fikk Jackson, et troende Jehovas vitne, beskjed av menigheten sin om at han ville bli ekskludert for lefling med demonologi hvis videoen ble vist. En rystet Jackson ga først ordre om at opptakene skulle brennes. Etter noe overtalelse gikk han med på at videoen kunne vises med en tekstplakat der han erklærer at den ikke fremmer en tro på det okkulte. «Thriller» var ifølge Wikipedia tidenes nest dyreste musikkvideo til da, bare slått av David Bowies «Ashes to Ashes» fra 1980.

1993: Den ettersøkte narkobaronen Pablo Escobar ble skutt av colombianske spesialstyrker i byen Medellín. Escobar var overhode for det såkalte Medellínkartellet, som bl.a. slo seg opp på kokaintrafikk fra Colombia til USA i 1970- og 80-årene. I 1989 var Escobar så formuende at det amerikanske finanstidsskriftet Forbes rangerte ham som verdens 7. rikeste person. Han er også blitt betegnet som den rikeste forbryteren i verdenshistorien. I 1992 iverksatte USA, i samarbeid med colombiansk politi, en storstilt menneskejakt for å lokalisere og uskadeliggjøre narkobaronen. Meldingen om at Escobar var skutt under en dramatisk jakt over Medellíns hustak var toppoppslag i nyhetssendinger verden over.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte