Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 desember 2021 02:00
Del på Facebook

1965: The Beatles ga ut «Rubber Soul». For første gang var bandets navn utelatt på coveret, et tegn på den monumentale berømmelsen som The Beatles hadde oppnådd siden albumdebuten i 1963. Med låter som «Drive My Car», «Norwegian Wood» og «Nowhere Man» ble «Rubber Soul» umiddelbart en kritikerfavoritt. Plata har siden vært en gjenganger på lister over «tidenes beste album». Samme dag som «Rubber Soul» kom ut, slapp The Beatles en singel med «We Can Work It Out» og «Day Tripper». Ingen av de to var låtene var med på albumet. Singelen gikk rett til topps på hitlistene i flere land, blant dem Storbritannia og Norge.

1976: Væpnede menn begikk mordforsøk på reggaeartisten Bob Marley i hans hjem i Kingston. Både Marleys kone Rita og hans manager Don Taylor ble hardt såret i attentatet, mens Marley selv kom fra det med mindre skader i brystet og den ene armen. Hendelsen inntraff bare to dager før «Smile Jamaica», en kjempekonsert i regi av Jamaicas daværende statsminister Michael Manley, med Marley på plakaten. Politiet gikk derfor ut fra at attentatet var utført av militante Manley-motstandere. Til tross for skuddskadene gikk Marley på scenen som planlagt to dager etter attentatet. Da en journalist spurte ham om hvorfor han hadde valgt å ikke avlyse, svarte Marley: «Folkene som forsøker å gjøre verden til et verre sted å være tar aldri en dag fri. Hvordan kan jeg gjøre det?»

1984: En av historiens verste industrikatastrofer inntraff i den indiske byen Bhopal. Ulykken skjedde da giftgass lekket ut fra en fabrikk som produserte plantevernmidler. De første offisielle tallene gikk ut på at nærmere 4.000 hadde omkommet, men senere anslag har gått ut på at ulykken krevde så mange som 15.000 dødsofre. Det antas at en halv million mennesker ble direkte eksponert for giftgassen i brakkebyene rundt fabrikken. 40.000 av dem fikk livsvarige skader. Fabrikken var eid av det amerikanske industrikonsernet Union Carbide, som senere ble saksøkt av indiske myndigheter. Åtte av de ansvarlige ved fabrikken ble kjent skyldige i uaktsomhet og dømt til fengselsstraffer.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse