Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 desember 2021 02:00

1917: Skuespilleren Wenche Foss ble født i Kristiania. Hun debuterte som 17-åring i operetten «Taterblod» av Vilhelm Dybwad. I likhet med en rekke norske teaterstørrelser som Ella Hval, Georg Richter, Carsten Byhring og Jack Fjeldstad gjorde Foss sin scenedebut ved Søilen teater i Keysers gate 1. Den unge debutanten hadde «smukke betingelser for scenen», skrev Aftenposten etter premieren; «både talestemme og sangstemme av en avgjort tiltalende beskaffenhet, et godt sceneytre, en fri og naturlig fremtreden, en god diksjon.» Wenche Foss skulle bli norsk teaters store diva i siste halvdel av 1900-tallet. En bronsestatue av henne ble avduket utenfor Nationaltheatret i 2007. Foss døde i 2011, 93 år gammel.

1933: Brennevinsforbudet ble opphevet i USA, etter å ha vart i 13 år, 10 måneder og 18 dager. Forbudet var blitt omtalt som «The noble experiment» da det tredde i kraft i januar 1920. Utilsiktede effekter som økt kriminalitet, stigende arbeidsløshet, tapte skatteinntekter og galopperende økning i forekomsten av forgiftninger var blant årsakene til at oppslutningen om forbudet med tiden skrumpet til et minimum. Ettersom forbudet hadde hjemmel i Det 18. grunnlovstillegg, ratifisert i 1919, kunne det ikke oppheves uten at grunnloven ble endret. Løsningen ble vedtaket av Det 21. grunnlovstillegg. Av de totalt 27 tilleggene som den amerikanske grunnloven omfatter, er det bare det 21. som opphever et tidligere vedtatt tillegg.

1952: «The Great Smog of ‘52» la seg over London. Smog er en betegnelse på akutte opphopninger av forurensning i lavere luftlag, et fenomen som på grunn av kullfyring har plaget London siden førindustriell tid. Tilfellet i 1952 oppsto i en periode med kaldt, stille vær. Byen ble liggende under et gulaktig lokk av «ertesuppetåke» («pea soup fog») i fire døgn. Sikten var så dårlig at all biltrafikk stanset opp, inkludert buss- og ambulansetrafikk, og fotgjengere måtte famle seg fram langs husveggene. Syklister rapporterte at de ikke kunne se så langt som til sitt eget forhjul. Selv kino- og teaterforestillinger måtte avlyses fordi smogen krøp inn i salene. Smogkatastrofen førte til at rundt 100.000 londonere måtte behandles for luftveisplager. Det er anslått at 12.000 mennesker døde som en direkte følge av hendelsen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte