Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 desember 2021 02:00

1898: Den første av de fryktede «Menneskeeterne i Tsavo» ble skutt i Kenya. I mars samme år hadde et kompani indiske jernbanearbeidere kommet til Tsavo-regionen for å bygge en bro over Tsavo-floden. Gjennom de neste ni månedene ble kompaniets leir terrorisert av det som viste seg å være menneskeetende løver. De to manløse hannløvene, som alltid slo til om nettene, spredte så stor skrekk at arbeiderne flyktet i hundrevis og byggingen gikk i stå. Etter en intens jakt ble løvene felt i desember 1898. Den britiske ingeniøren som ledet byggearbeidene, anslo at løvene hadde drept og spist 135 mennesker. Kjemiske undersøkelser av løvenes pels og knokler tyder på at tallet var lavere, men etterlater ingen tvil om at dyrene har ernært seg av menneskekjøtt. De to utstoppede løvene er i dag utstilt i et naturhistorisk museum i Chicago.

1961: Tanganyika erklærte seg uavhengig av Storbritannia. Territoriet hadde vært en del av Tysk Øst-Afrika siden 1885, sammen med det nåværende Rwanda og Burundi. Etter 1. verdenskrig måtte Tyskland i henhold til Versaillestraktaten avstå alle sine kolonier i Afrika. Rwanda og Burundi kom inn under belgisk styre, mens Tanganyika ble overdratt til britene. På dagen ett år etter uavhengighetserklæringen i 1961 proklamerte Tanganyika seg som republikk. Under ledelse av president Julius Nyerere ble territoriet slått sammen med øygruppen Zanzibar i 1964. Det nye landet fikk navnet Tanzania.

1966: Den britiske bluesrock-trioen Cream slapp sitt debutalbum «Fresh Cream». Bandet besto av Jack Bruce på bass og vokal, Ginger Baker på trommer og Eric Clapton på gitar. Siden alle medlemmene var kjent fra andre sammenhenger fra før (Clapton hadde bl.a. en fortid fra The Yardbirds), er Cream blitt omtalt som tidenes første supergruppe. I løpet av sin korte levetid kom trioen til å gi ut fire album og selge 15 millioner plater. Debutalbumet kom ut i flere ulike versjoner, hvorav én hadde tolv spor i stedet for ti og ble sluppet eksklusivt på det svenske markedet. I 2012 ble «Fresh Cream» rangert som nummer 102 på magasinet Rolling Stones liste over de 500 beste platene gjennom tidene.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte