Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1867: 40 mennesker omkom i en skøytekatastrofe i Regent’s Park i London. En sprengkald start på året hadde fått mange briter til å finne fram skøytene og begi seg ut på islagte sjøer og dammer. 15. januar var rundt 300 mennesker samlet på en av de kunstige innsjøene i Regent’ Park. Klokken kvart over fire om ettermiddagen brast isen. Mellom 150 og 200 menn, kvinner og barn gikk brått under i isvannet, de fleste kledd i tunge, viktorianske klær og uten svømmeferdigheter. Mange av ofrene druknet på fire meters dyp. Andre ble stående og synke langsomt ned i det bløte bunnslammet, med spaserende i parken som skrekkslagne vitner. Etter tragedien ble sjøen tappet. Bunnmudderet ble fjernet og vanndybden redusert til fire fot.

1919: Den revolusjonære ideologen og politikeren Rosa Luxemburg ble myrdet i Berlin. Polskfødte Luxemburg hadde markert seg som en arg kritiker av Tysklands militaristiske regime under 1. verdenskrig. Etter å ha vært en ledende figur på venstrefløyen i det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD), brøt hun ut i 1916 og grunnla den sosialistiske organisasjonen Spartakusforbundet sammen med blant andre marxisten Karl Liebknecht. Under det såkalte spartakistopprøret i 1919 distanserte hun seg fra voldelige aksjonsformer, men ble likevel tatt til fange av høyreorienterte frikorpssoldater og henrettet. Som eksponent for en «demokratisk kommunisme» var Luxemburg en inspirasjon for norske venstreintellektuelle i 1960- og -70-årene. Hennes «Skrifter i utvalg» kom på norsk i 1973.

1919: Melassekatastrofen inntraff i Boston. Melasse er et avfallsprodukt fra sukkerindustrien, en brun og tyktflytende væske som kan minne om sjokoladesaus. 15. januar 1919 brast en kjempemessig tank med nærmere ni millioner liter av stoffet ved en fabrikk i sentrum av Boston. Ut veltet en brun flodbølge av melasse som knuste bygninger og rev trikker og biler over ende. På sitt høyeste skal bølgen ha målt tolv meter. Flodbølgen drepte 21 mennesker og etterlot en søtlig eim som ble hengende over byen i flere tiår. Folkloren vil ha det til at lukten ennå kan kjennes på varme sommerdager, mer enn 100 år etter at «The Great Molasses Flood» rammet Boston.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse