Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1820: Anne Brontë ble født i Haworth. Anne var den yngste av tre romanskrivende søstre som kom til å sette dype og varige spor i britisk litteratur. Hun er trolig også den av de tre som har vært minst påaktet av ettertiden. Mens eldstesøster Charlotte vant verdensberømmelse med «Jane Eyre», og Emily gjorde det samme med «Wuthering Heights», har Annes romaner «Agnes Grey» (1847) og «The Tenant of Wildfell Hall» (1848) vært lite lest utenfor Storbritannia. I nyere tid har bøkene hennes imidlertid vært gjenstand for fornyet interesse, ikke minst i hjemlandet. Anne Brontë døde 29 år gammel av tæring under et opphold i Scarborough, 11 mil fra fødebyen, i 1849. Hun er derfor den eneste av de tre forfatterne som ikke er gravlagt i Haworth. Brontë-søstrenes hjem i West Yorkshire er i dag en populær turistattraksjon.

1912: «The worst has happened.» Slik begynner den britiske ekspedisjonisten Robert F. Scotts dagboksnotat for 17. januar 1912. Samme dag hadde Scott og fire av hans menn nådd Sydpolen etter to og en halv måneds marsj gjennom isødet. På avstand hadde de fått øye på noe som lignet en varde. Scott trodde først at de måtte ha sett feil, men en halv time senere oppdaget de et flagg som blafret i vinden. Vel fremme på polpunktet fant de spor etter ski, sleder og mengder av hunder. «The Norwegians have forestalled us and are first at the Pole. It is a terrible disappointment,» skriver Scott videre. Situasjonen ble ikke lysteligere av at en 1300 kilometer lang tilbakeferd til fots lå foran Scott og mennene hans. «Great God!» utbryter Scott i notatene sine. «This is an awful place.» To av ekspedisjonsmedlemmene falt fra og døde under marsjen tilbake. De øvrige tre – blant dem Scott selv – slo leir for siste gang 19. mars. Levningene deres ble funnet åtte måneder senere.

1991: Kong Olav døde av hjerteinfarkt på Kongsseteren i Oslo, og kronprins Harald ble konge av Norge. I dagene etter Olavs død viste folket sin sorg ved å pynte Slottsplassen med hilsener, barnetegninger og vrimler av stearinlys. Bare timer før kongen døde, innledet en FN-støttet koalisjonsstyrke med USA i spissen en massiv luftoffensiv mot Saddam Husseins Irak. Nyheten om invasjonen nådde også Kongsseteren. I 1996 uttalte kong Harald i et intervju med journalisten Per Øyvind Heradstveit: «Jeg tror at Golfkrigen var en av årsakene til at min far døde denne dagen. Han var veldig oppskjørtet over det som skjedde i Midtøsten. Han så det jo på fjernsynet. Han trodde kanskje den tredje verdenskrig sto for døren.»

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse