Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1879: Historiens største baby ble født i Ohio. Foreldrene var Anna Haining Bates (høyde 2,43 m) og Martin van Buren Bates (høyde 2,34), som hadde truffet hverandre på et omreisende sirkus. Med en samlet høyde på 4 m og 77 cm ble de det høyeste ekteparet i verden da de giftet seg i 1871, en rekord de fremdeles innehar. Paret bosatte seg i et spesialbygd hus med 4,3 meters takhøyde og møbler som var dimensjonert etter kroppsstørrelsen deres. Guttebabyen som Anna fødte, var 71 cm lang og veide 10,8 kg. Føttene hans målte drøyt 15 cm i lengden. Gutten døde bare 11 timer etter fødselen. Den tyngste nyfødte som har vokst opp ble ifølge Guinness’ rekordbok født i Italia i 1955 med en vekt på 10,2 kg. I 1961 ble det rapportert om at en 11 kilos gutt skulle være født i Tyrkia, men opplysningene er aldri bekreftet.

1915: Tyske luftskip innledet bombingen av Storbritannia. Liège og Antwerpen i Belgia hadde fått smake tyskernes nye mirakelvåpen i august 1914, da zeppelinere angrep byene fra lufta. Likevel var det Storbritannia som skulle bli målet for flesteparten av de tyske luftskipraidene. I løpet av 1. verdenskrig slapp luftskipene mer enn 5000 bomber over britisk jord og drepte nærmere 600 mennesker. Om den militære effekten av luftskiptoktene var relativt beskjeden, var den psykologiske virkningen på sivilbefolkningen desto større. Skrekken for zeppelinerne skal ha vært så stor at den satte preg på landets klesmote. Ifølge BBC var de nattlige bombetoktene en direkte foranledning til at pysjamaser for kvinner ble lansert på det britiske markedet, til erstatning for nattkjoler. Årsaken var at pysjamasene var varmere og mer praktiske å ha på seg hvis man måtte evakuere hjemmet sitt om natten.

2004: Lasteskipet MS «Rocknes» forliste i Vatlestraumen ved Bergen. Farvannet på havaristedet er kjent for å være krevende, og under sørgående fart hadde skipet kommet for langt styrbord i leia. Ved Revskolten lykt gikk skipet på en grunne og kantret etter kort tid. 18 av de 30 personene om bord mistet livet i forliset, mens tre ble reddet ut i live etter å ha oppholdt seg i det kantrede skroget i sju timer. Ifølge NRK førte «Rocknes’» forlis til at de internasjonale reglene for sjøsikkerhet ble endret. Blant annet ble det innført et skjerpet krav om dobbel bunn i skipene. Forliset var også noe av foranledningen til at grunnen ved Revskolten lykt ble sprengt bort i 2012 for å lette innseilingen i Vatlestraumen. «Rocknes» ble reparert etter ulykken og solgt til et nederlandsk rederi, som satte skipet i trafikk igjen under navnet MS «Nordnes».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse