Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1813: Camilla Collett (f. Wergeland) ble født i Kristiansand. Collett var datter av eidsvollsmannen Nicolai Wergeland og søster av dikteren Henrik Wergeland. Som forfatter huskes hun fremfor alt for romanen «Amtmandens Døttre» (1854–55), om fire borgerlige søstre og deres ulykkelige ekteskap. Med sin klarøyde kritikk av 1800-tallets kvinneideal er romanen blitt stående som et pionerarbeid i norsk litteratur. Forfatteren var også en tidlig forkjemper for kvinners rettigheter i Norge. Camilla Collett døde i Kristiania i 1895, 82 år gammel. I 1977 ble hun den første kvinnen i Norge til å bli avbildet på en pengeseddel. Collett var portrettert på 100-kronerseddelen, der hun erstattet broren Henrik, som hadde prydet seddelen siden 1949.

1904: Ålesund brant. Brannen brøt ut ved totiden om natten i fabrikklokalene til Aalesund Preservering Co. Årsaken til brannen er aldri brakt helt på det rene. En maskinist ved bedriften var en tid under mistanke for ildspåsettelse, og det ble skumlet om forsikringssvindel, men ingen ble dømt for å ha påsatt brannen. Ifølge Wikipedia ble ca. 850 av byens 1100 hus ødelagt. Minst 10.000 mennesker ble hjemløse i brannen. Merkelig nok omkom bare ett menneske under katastrofen; en 76-årig kvinne som var nabo til brannstasjonen. Brannen var en del av bakgrunnen for at det ble innført generell murtvang i alle norske byer. Den tyske keiseren og norgesvennen Vilhelm II bidro med betydelig økonomisk støtte til gjenoppbyggingen av Ålesund.

1973: Vulkanutbruddet på Heimaey i den islandske øygruppen Vestmannaeyjar begynte. De første varslene kom i form av en serie små jordskjelv kvelden i forveien. Litt utpå natten åpnet det seg en revne ved siden av vulkanen Helgafjell, bare en kilometers vei fra sentrum av byen Heimaey. Til alt hell lå nesten hele fiskeflåten til kai pga. kraftig uvær i dagene før utbruddet, og det lyktes å evakuere alle de drøyt 5000 innbyggerne over til fastlandet i løpet av få timer. Lavamassene fra utbruddet økte øyas areal med 2,5 kvadratkilometer. Store deler av Heimaey by ble begravd under lava og aske, men byen ble gjenreist forholdsvis raskt. I 1960-årene hadde et annet vulkanutbrudd på Vestmannaeyjar ført til dannelsen av øya Surtsey.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte