Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1959: Skipet som er blitt kalt «Det danske Titanic» gikk ned utenfor sørspissen av Grønland. I likhet med det berømte passasjerskipet var M/S «Hans Hedtoft» ansett som synkefritt. Skroget var inndelt i sju vanntette kamre, noe som ifølge skipsingeniørene ville holde det flytende selv om noen av kamrene skulle bli fylt med vann. 55 passasjerer og et mannskap på 40 var om bord da skipet la ut på sin jomfrutur mellom København og Julianehåb på Grønland. Sør for Kapp Farvel støtte skipet på et isfjell. Den siste meldingen fra skipet lød: «Vi synker langsomt.» Alle de 90 om bord antas å ha omkommet i forliset. Det eneste vrakgodset som noensinne ble funnet etter skipet var en rød og hvit redningsbøye med påskriften «Hans Hedtoft, København». Bøyen er i dag utstilt i Frelserens Kirke i Julianehåb (Qaqortoq).

1968: Nordvietnamesiske styrker innledet Tet-offensiven. Første fase av operasjonen besto i et koordinert angrep på et hundretalls byer i Sør-Vietnam. Offensiven skulle komme til å vare i åtte måneder og koste mer enn 100.000 sivilister livet. Anslagene for de militære tapene spriker, men det er på det rene at de angripende FNL-styrkene (også kalt Vietcong) mistet betydelig flere soldater enn sørvietnameserne og amerikanerne. Likevel er Tet-offensiven blitt karakterisert som et psykologisk vendepunkt i Vietnamkrigen. Ikke minst angrepene på den amerikanske ambassaden i Saigon gjorde et dypt inntrykk på opinionen i USA og førte til at den folkelige motstanden mot krigen vokste.

1972: 13 katolske demonstranter ble skutt og drept i Londonderry i Nord-Irland. Katolikkene deltok i en protestmarsj mot den britiske regjeringen, og det de oppfattet som forskjellsbehandling av protestanter og katolikker, da britiske fallskjermsoldater åpnet ild mot mengden. Soldatene hevdet i ettertid at de hadde skutt i selvforsvar. I 2010 konkluderte en undersøkelseskommisjon med at ingen av ofrene hadde representert noen trussel mot soldatene og at flere av dem var skutt under flukt eller under forsøket på å hjelpe sårede. Fem av ofrene var skutt i ryggen. Hendelsen i Londonderry var en av de alvorligste under konflikten i Nord-Irland fra 1968 til 1998. Den er gått inn i historien som «Bloody Sunday».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse