Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 mai 2022 02:00
Del på Facebook

1835: En last med rom skal angivelig ha bidratt til en av de verste skipskatastrofene i australsk historie. Fangeskipet «Neva» hadde forlatt Cork i Irland med 150 kvinnelige straffanger om bord, på vei til soning i Australia. Foruten fangene og deres 33 barn, var ni frie kvinner med 22 barn med på reisen. Utenfor Tasmania gikk skipet på et rev. Øyevitner hevdet senere at mange av kvinnene forsynte seg grådig av lasten straks etter grunnstøtingen, og var døddrukne da skipet sank noen minutter senere. Bare 15 personer, hvorav ni tilhørte besetningen, kom levende fra forliset ved å klamre seg til vrakgods. En mistanke har gått ut på at mannskapet lot kvinner og barn i stikken for å redde seg selv, og diktet opp historien om drikkegildet på «Neva» for å skjule sannheten. Mer enn 200 kvinner og barn omkom i forliset.

1933: Vidkun Quisling pleide å oppgi 17. mai 1933 som stiftelsesdagen til Nasjonal Samling (NS). Mange historikere tidfester likevel stiftelsen til 13. mai. Denne dagen vedtok Quisling og hans medarbeidere å offentliggjøre en «oppfordring om nasjonal samling» i tre av landets største aviser. Helst ville stifterne ha publisert artikkelen på nasjonaldagen, men ettersom dagen er avisfri, måtte de nøye seg med å se den trykt 16. mai. Oppropet var signert Vidkun Quisling. Ved stortingsvalgene i 1933 og ’36 fikk NS ca. 2 % av stemmene og ingen mandater. Partiet hadde trolig under 1000 medlemmer da tyskerne okkuperte Norge i 1940. I november 1943 hadde medlemsmassen økt til 43.400. Man regner med at ca. 55.000 mennesker var medlemmer av partiet i kortere eller lengre tid under okkupasjonen.

2000: 177 tonn fyrverkeri eksploderte ved en fyrverkerifabrikk i den nederlandske byen Enschede. Brannen oppsto trolig i en produksjonshall og spredde seg til alle fabrikkens lagre. 23 mennesker mistet livet og nærmere 1000 ble skadd i ulykken, som la 400 hjem i ruiner og praktisk talt utraderte bydelen Roombeek. 10.000 personer måtte evakueres fra hjemme sine. Katastrofen inntraff noen timer før finalen i Eurovision Song Contest skulle gå av stabelen i Stockholm. Nederlandsk TV valgte å avbryte sendingen fra finalen for å rapportere fra det pågående dramaet i Enschede. Også den nederlandske telefonavstemningen ble avlyst. Katastrofen i Enschede var den verste som hadde rammet Nederland siden 4. oktober 1992, da et transportfly styrtet i en boligblokk i Amsterdam.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse